Hrvatski radio

Radio Rijeka

Glumac Zdenko Botić nominiran za Nagradu Grada Rijeke za životno djelo

15.05.2018.

15:12

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Osim što piju vodu iz slavine vrhunske kvalitete, Riječani se mogu i kupati u moru izvrsne kakvoće. Rijetki su gradovi s više od 250 tisuća stanovnika koji imaju tako kvaliteno more za kupanje, rečeno je na kolegiju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Osim toga u Rijeci žive ili s Rijekom surađuju ljudi i organizacije koji također mogu dobiti vrhunske ocjene! Neki od njih, tim povodom, za blagdan sv. Vida dobit će gradska priznanja i nagrade: glumac Zdenko Botić nominiran je za nagradu Grada Rijeke za životno djelo.

Prijedloge odbora za nagrade i priznanja danas je prihvatio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a još ih treba potvrditi Gradsko vijeće.

Dobitnici plaketa Grb Grada Rijeke bit će: Klub navijača Armada, Udruga MIPRO, konzervator Nenad Labus, humanitarka iz Kawasakija Hideyo Ashigaki, glazbenici Darko Jurković i Davor Tolja, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, talijanski klonzul u Rijeci Paolo Palminteri te časna sestra Suzana Samardžić. Predložene su i dvije godišnje nagrade: sveučilišnoj profesorici Jasminki Ledić te glumcu Zlatku Viciću.

Ovih dana počinje sezona mjerenja i ispitivanja kakvoće mora za kupanje po riječkim plažama. Mjerenja se obavljaju od svibnja do rujna, a sezona kupanja službeno se otvara 1. lipnja.

Podaci o kvaliteti mora u protekle tri godine su izvrsni, rekla je gradska pročelnica za zravstvo i socijalu Karla Mušković. Osim u nekoliko navrata na plaži Kantrida - istok, a prošle godine je čak i donedavno problematična plaža Grčevo imala kvalitetno more za kupanje.

Nastavni zavod za javno zdravstvo obavlja redovita ispitivanja, a kriteriji su stroži od europskih, pa je more na svim riječkim plažama kvalitetnije od europskih standarda. Riječke plaže Ploče i Kostanj, već osam godina za redom, kao ekološko jamstvo nose plavu zastavu. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.