Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Glumim, jesam" - film o glumi i glumcima svoju premijeru imat će u Rijeci

09.11.2019.

11:26

Autor: HRT - Radio Rijeka

Lana Barić i Goran Bogdan u filmu Glumim, jesam (Foto: Vitamin C)

Lana Barić i Goran Bogdan u filmu Glumim, jesam (Foto: Vitamin C)

Foto: - / -

"Glumim, jesam" filmski triptih redatelja i scenarista Miroslava Mandića s Goranom Bogdanom, Lanom Barić, Lunom Zimić Mijović i Gregorom Zorcom u naslovnim ulogama stiže u domaća kina tijekom studenog, a hrvatsku kinopremijeru imat će 12. studenog u riječkom Art-kinu.

Na premijeri u Rijeci prusustvovat će redatelj Miroslav Mandića i glumica Luna Zimić Mijović.

Poznato je da mnogi slavni glumci i nakon napuštanja seta ostaju u svojim ulogama: Jack Nicholson podvrgnuo se za potrebe snimanja "Leta iznad kukavičjeg gnijezda" elektrošokovima, Robert de Niro vozio je taksi po New Yorku kako bi pripremio uogu u "Taksistu", a Marlon Brando pripremajući film "Ljudi" proveo mjesec dana u bolničkom krevetu.

Čak je i tvorac tzv. sustava Stanislavskog koji je kasnije utjecao na razvoj metodske glume, Konstantin Stanislavski predlagao glumcima da nakon svake probe "otresu" ulogu kako bi očuvali mentalno zdravlje. Problemom "izlaženja iz uloge" bavi se i ovaj dugometražni igrani film sniman u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani.

"Glumim, jesam" ultimativni je film o glumcima koji gledateljima na dramatičan način približava svijet te umjetničke profesije, a gledatelje istovremeno navodi na postavljanje pitanja – što je glumljeno, a što stvarno u našim životima?

Pripremajući se za ulogu lopova u sarajevskoj priči, mlada glumica Lina (Luna Zimić Mijović) počinje krasti u stvarnom životu. Nakon konflikta s redateljem, napušta snimanje i želi dokazati za što je sposobna. U drugom, ljubljanskom segmentu, kazališni glumac Niko (Gregor Zorc) dobije ulogu klošara na filmu. Tijekom pripreme druži se s beskućnicima, a sloboda života bez obaveza potpuno ga obuzima. U trećoj, zagrebačkoj priči glumac Luka (Goran Bogdan) i glumica Iva (Lana Barić) igraju uloge strastvenog para u TV sapunici. Nakon završetka produkcije, on tvrdi da je uistinu zaljubljen u nju. Za glumicu, sve što su radili ispred kamere nema veze s njihovim privatnim životima, ali glumac opsesivno ustrajava.

Tijekom studenog "Glumim, jesam" moći će se pogledati u Rijeci, Dubrovniku i Korčuli, a u prosincu u Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Samoboru, Zagrebu, Čakovcu i Daruvaru. Distributer filma su Pari Pikule.

Luna Zimić Mijović u filmu Glumim, jesam (Foto: Vitamin C)

Luna Zimić Mijović u filmu Glumim, jesam (Foto: Vitamin C)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.