Hrvatski radio

Radio Rijeka

Godina dana od osnutka goranske jedinstvene turističke zajednice

07.11.2021.

11:15

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Uskoro se navršava godina dana otkako je devet lokalnih samouprava Gorskog kotara osnovalo svoju jedinstvenu turističku zajednicu, a pritom je predstavljen i master plan razvoja turizma cijele destinacije.

Realizaciju nekih projekta iz tog strateškog dokumenta mogli bi ubrzati očekivani poticaji Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.To su ovih dana zajednički najavili predstavnici Primorsko-goranske županije te Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara.

Ohrabruje da Gorski kotar već sada raspolaže s desetak projekata koji su dokumentacijski spremni za kandidaturu i čija ukupna vrijednost, kako kaže zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula nije zanemariva te dodaje kako prema prezentiranim procjenama vrijednost inicijalnih projekata iznosi oko 50 milijuna kuna, a njihovo će sufinanciranje nesumnjivo biti predmet budućih razgovora s hrvatskom Vladom te goranskim lokalnim čelnicima.

Provedba infrastrukturnih projekata u turizmu, dodatno bi ojačala smještajnu ponudu Gorskog kotara, uvjerena je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, a na listi projektnih ulaganja u goranski turizam sportski će objekti imati posebno mjesto.

Treba naći i isticati povezanost ulaganja u sportsku infrastrukturu s ambicijom da Gorski kotar bude organizator Zimske Univerzijade 2027, 2029 ili 2031 godine. Riječ je o kapitalnim projektima za koje sada tržimo odgovor na pitanje, kako ih u narednom šestogodišnjem razdoblju isfinancirati.

Primorsko-goranska županija dugoročno je spremna podupirati i dokumentacijsku pripremu turističkih projekata Gorskog kotara te tako ubrzati dinamiku njihovih kandidatura.

Vikend tema: goranski turizam, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.