Hrvatski radio

Radio Rijeka

Godina oporavka nakon sedam kriznih - vrijeme je za optimizam u PGŽ

23.12.2016.

15:08

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pokazali smo da suradnjom možemo puno učiniti i da je Primorsko-goranska županija u vrhu razvijenosti u Hrvatskoj. Godina koju ispraćamo obilježena je jakim investicijskim aktivnostima, rekao je župan Zlatko Komadina na blagdanskom prijmu za predstavnike brojnih institucija i javnog života.

Božićno-novogodišnjem prijmu Primorsko-goranske županije u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku odazvali su se gradonačelnici i načelnici, predstavnici sveučilišta, kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija, policije, vojske, trgovačkih društava, konzularnih predstavništava te saborski zastupnici s područja naše županije.

Ovo je bila godina oporavka, a sedam gladnih godina krize je za nama, ocijenio je župan Zlatko Komadina. "Radilo se, gradilo se, investiralo se u nove projekte i nove programe, smanjivala se nezaposlenost i povećavali prihodi i izvoz. Dosta je i sama Županija gradila i škola i bolnica i mislim da je nakon sedam godina krize, od 2008., ovo neki trend koji bi se trebao nastaviti sve bolje svake godine", rekao je župan.

Uoči lokalnih izbora, uzvanicima je poručio da želi da im boljitak zeleno-plave županije bude iznad političkih interesa. Zadovoljan je što je, nakon Grada Zagreba, PGŽ najrazvijenija županija u Hrvatskoj, ali ambicija je dostići razvijenije europske regije. "Sada blježimo 98 tisuća kuna BDP-a po stanovniku, a glavni je cilj preko sto tisuća", ističe Komadina.

I dopredsjednik Županijske skupštine Sanjin Vrkić je optimističan. Kaže da su godinu obilježila tri premijera - Zoran MilanovićTihomir Orešković i Andrej Plenković te da u iduću ulazimo sa stabilnom vladom koja potiče pozitivna očekivanja. Oporavak se osjetio i na otocima, unatoč zastoju projekata zbog uhodavanja vlada, kažu creski i krčki gradonačelnik Kristijan Jurjako i Darijo Vasilić.

Vasilić ocjenjuje da je godina bila slabašna što se tiče projekata koji se financiraju iz europskih fondova te očekivanih vladinih poticaja. "Zbog smjena vlada gotovo da smo izgubili godinu, no u drugom dijelu ipak se osjetio gospodarski oporavak", kaže Vasilić. I Jurjako kaže da su u uzlaznoj putanji i očekuju nastavak investicija, unatoč lošem prvom učinku porezne reforme na proračune gradova.

Dvorana HKD-a bila je puna dobrih želja. Među uzvanicima, predsjednik NK Rijeke Damir Mišković nije skidao osmijeh s lica. "Živi smo, zdravi smo, i ja mislim da je budućnost u svemu pred nama. Samo treba misliti pozitivno!", kaže. U programu su nastupili učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk, polaznici Plesnog centra K2K i Dječjeg vrtića Vladimir Nazor iz Kastva. U nastavku pročitajte županov govor i poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.