Hrvatski radio

Radio Rijeka

Godišnji obračun poreza: treba li prijaviti ili ne?

25.01.2017.

14:12

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Većina građana od prošle godine više ne treba podnositi poreznu prijavu, a obračun porezne obveze obavljat će se i sada automatski u Poreznoj upravi, na temelju prikupljanih podataka. No postoje kategorije građana koje porez moraju prijaviti do 28. veljače, a neki se nadaju povratu poreza.

S obzirom na glavnu prošlogodišnju novost, podsjećamo građane da je uveden posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza, prema kojem većina građana više ne mora podnositi porezne prijave. No oni koji moraju, do 28. veljače su: svi koji dohodak utvrđuju po poslovnim knjigama, pomorci, zaposlenici koje poslodavac nije prijavio Poreznoj upravi i oni koji imaju porezne olakšice koje Poreznoj upravi nisu poznate.

"Porezna uprava će do 30. lipnja obveznicima dostaviti privremeno porezno rješenje (utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak te razlike za uplatu ili povrat poreza), a na to će se rješenje građani moći žaliti, odnosno podnijeti prigovor ako smatraju da podaci iz rješenja nisu točni ili su nepotpuni. Prigovor se podnosi najkasnije do 31. srpnja", objašnjava glasnogovornik Porezne uprave Republike Hrvatske Marko Nenadić.

Nemali broj građana veseli se povratu poreza, no nisu sigurni hoće li biti obuhvaćeni u tu kategoriju, ako porez ne prijave. No podnošenje prijave ne može im naštetiti, pogotovo ako imaju podatke o raznih olakšica za koje Porezna uprava nema podatke.

"Oni mogu sami odlučiti hoće li ili ne predati prijavu. Riječ je o građanima koji imaju određena prava, a nisu navedena u poreznoj kartici poput uzdržavanih članova obitelji, invaliditeta ili, primjerice, ako žive na potpomognutim područjima." Rok za prijavu poreza je, kao i uvijek, 28. veljače. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.