Hrvatski radio

Radio Rijeka

Godišnjica smrti delničkog maturanta: Tin je ubijen, tvrdi obitelj

27.08.2015.

11:12

Autor: Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godinu dana prošlo je otkako je na maturalnom putovanju u Španjolskoj smrtno stradao maturant delničke Srednje škole Tin Grgurić. Uoči sutrašnje godišnjice smrti obitelj Grgurić poslala je priopćenje u kojem obavještavaju javnost o saznanjima do kojih su došli privatnom istragom.

U priopćenju koje potpisuje obitelj Grgurić stoji da od prvoga dana ne vjeruju da se njihov sin penjao na dizalicu visoku 25 metara te, slikajući "selfie", pao i izgubio život. Uvjereni da je njihov sin ubijen, podignuli su kaznenu prijavu u Hrvatskoj protiv nepoznatog počinitelja. Nakon toga obavljena je obdukcija u Rijeci. Zaključak sudskog vještaka, s obzirom na ustanovljene ozljede, bio je taj da Tin nije pao s dizalice. Isto je potvrdio i policijski zapisnik iz Blanesa o obavljenom očevidu toga dana, piše u priopćenju.

Nejasni su događaji koji su uslijedili prije Tinove smrti, tvrdi obitelj. "U 17:29 i 17:30 Tin se s prijateljima slikao mobitelom u hotelskoj sobi, a u 17:38, na mjestu koje je udaljeno 2,5 km od hotela, radnik je zvao hitnu pomoć jer je pronašao Tina kako beživotno leži u podnožju dizalice. U tom periodu Tin je navodno izašao iz hotela, pronašao put do gradilišta, prelazio prometnicu na dva vrlo prometna mjesta, preskočio betonsku ogradu visine dva metra, popeo se na 25 metara, pao, pa je još nakon nekoliko minuta trebao doći radnik i konačno u 17:38 pozvati hitnu pomoć. Jednostavno je to bilo nemoguće napraviti u tako kratkom vremenu", piše obitelj u priopćenju.

U snimkama nadzornih kamera hotela i gradilišta Tina nema, iako je policija u Blanesu prvobitno tvrdila suprotno, stoji u priopćenju. U službenoj je istrazi u Blanesu obitelj zatražila vještačenje Tinove odjeće, obuće i mobitela te analizu njegove krvi i mokraće. Prvo je vještačenje obavljeno tek u veljači 2015. godine i pokazalo je da Tin nije bio pod utjecajem nikakve droge, a na dizalici nije bilo tragova krvi ili odjeće. "Ono što nas začuđuje je to da je za vrijeme dok traje službena istraga došlo do uništenja njegove odjeće i obuće".

Obitelj kaže da ima još mnogo informacija i detalja koje zbog trajanja istrage ne smiju iznositi, no kada budu imali potpunu sliku i sve informacije iz Španjolske, moći će potvrditi svoje sumnje da je Tin ubijen i prevezen na gradilište te bačen u podnožje dizalice. Na kraju priopćenja postavlja se pitanje zašto učenici idu na maturalna putovanja u takvo mjesto kada su rijetke grupe maturanata koje se vrate, a da se ništa nije dogodilo? "Da se razumijemo, mi ne želimo nikome braniti odlazak tamo, no želimo da roditelji znaju kamo im djeca idu i što tamo proživljavaju", piše u priopćenju. Priopćenje u cijelosti možete pronaći u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.