Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goldstein: Laži i falsifikati o Jasenovcu uče se i u školama

04.05.2016.

12:53

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljanje knjige Slavka Goldsteina "Jasenovac - tragika, mitomanija, istina" u povodu Dana oslobođenja Rijeke privuklo je velik broj građana u riječku vijećnicu. Knjigu je napisao potaknut neistinama iznošenim u drugim knjigama o toj temi.

Autor kaže da je knjiga nastala kao odgovor na laži i falsifikate u jednoj drugoj knjizi - Jasenovački logori, a posebno ga je isprovociralo i rastužilo to što se lažne teze iz te knjige predstavljaju i u osnovnoj školi. Unatoč tome "pisao je objektivno, bez da ikoga vrijeđa, a knjiga je u stvari polemički odgovor nekim maksimalnim lažima koje se pojavljuju o Jasenovcu i takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj", objašnjava Slavko Goldstein.

Dodaje da je Jasenovac bio organizirani logor smrti s ciljem ubijanja 17 tisuća Roma, oko 16 tisuća Židova, 47 tisuća Srba, te oko šest tisuća Hrvata i dvije tisuće Slovenaca, Nijemaca… Iako je dio njegove obitelji stradao u Jasenovcu, stil pisanja mu je smiren, a tekst knjige popraćen dokumentima i mnoštvom fotografija.

Knjiga Jasenovac - tragika, mitomanija, istina akatulna je i danas "jer se svaki narod mora suočiti sa svojom prošlošću, pa i s njenim ružnim dijelom jer ne možemo ništa o drugima govoriti dok ne pometemo pred svojim dvorištem", zaljučuje Slavko Goldstein. Nakon promocije knjige s njim je razgovarala Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.