Hrvatski radio

Radio Rijeka

Golf na Cresu: istražiti pa odlučiti

27.10.2016.

15:01

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S 34 glasa ZA i dva suzdržana, Skupština Primorsko-goranske županije je projekt Golf resorta Matalda proglasila projektom od županijskog interesa te pokrenula postupak izmjena Prostornog plana. Zašto za, a zašto protiv?

Na području Punta Križe, na južnom dijelu Cresa, projektom je predviđena izgradnja dva golfska terena s po 18 rupa te hotela i vila s 1.300 ležajeva s pet zvjezdica. I sve to na 325 hektara površine. 

Zemlja je u vlasništvu Krčke biskupije, a investitor, hotelska tvrtka Jadranka načinila je studiju ekonomske isplativosti koju su podržala gradska vijeća Cresa i Malog Lošinja. U golfskom naselju stalno bi zaposlili 110 ljudi, a studijom su dokazali da za navodnjavanje neće koristiti sanitarnu vodu.

Protivnici projekta upozoravaju da je riječ o ekološki vrijednom i osjetljivom području te da je postojećim županijskim prostornim planom golf predviđen na drugoj creskoj lokaciji: na području Ustrina namijenjeno je 200 hektara zemljišta i planirano 800 turističkih ležajeva, ali za taj teren nije bilo interesa, jer je riječ o pašnjacima i neriješenim vlasničkim odnosima.

"Nismo protiv, ali oprezni smo jako", poručio je laburist David Bregovac, a njegova kolegica Jelena Krpan upozorava na biološku i krajobraznu vrijednost Punta Križe i pita se čime će zelijevati travu, kad na tom kršu ljeti jedva opstane kadulja? Nezavisna vijećnica Ines Strenja Linić, koja je uz vijećnika Akcije mladih ostala suzdržana, očekuje devastaciju okoliša i protivi se gradnji hotela na toj lokaciji. "Budimo iskreni, riječ je o novom Srđu", rekla je Strenja Linić te zatražila dodatnu studiju utjecaja na okoliš.

Županijska pročelnica za prostorno planiranje Koraljka Vahtar Jurković istaknula je da je riječ tek o početku procedure izmjene Prostornog plana tijekom koje slijede izrade dvije studije utjecaja na okoliš, ona strateške procjene te procjene pojedinačnog zahvata. O svakoj studiji, prije bilo kakvih odluka, slijedi javna rasprava, rekla je te dodala kako su svi rokovi i postupci propisani Zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o zaštiti okoliša.

Izmjena Prostornog plana PGŽ traži se i za povećanje kapaciteta marikulturne lokacije u akvatoriju otoka Plavnika, sa sadašnjeg uzgoja 200 tona bijele ribe na čak 950 tona ribe. I za ovu izmjenu već je pripremljena studija utjecaja na okoliš, a Ministarstvo zaštite okoliša zatražilo je dodatnu. Izmjene su pokrenute i očekuju se u jesen iduće godine.

Poslušajte što o izmjenama prostornog plana kaže župan Zlatko Komadina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.