Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goli otok - spomenik na žrtve komunističke tamnice

19.05.2015.

14:50

Autor: Stanko Čulina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvanestero veleposlanika na službi u Hrvatskoj danas posjećuje Goli otok, na poziv Udruge Goli otok "Ante Zemljar", koja ih želi upoznati s povijesti nekadašnje komunističke tamnice i s planovima da se otok proglasi spomen-područjem.

Udruga Goli otok "Ante Zemljar" zalaže se za proglašenje Golog otoka spomen-obilježjem i mjestom sjećanja na stravičnu komunističku tamnicu, kroz koju je prošlo 16 tisuća osuđenika. 

"Goli otok na godinu obiđe stotinu tisuća posjetitelja, a naš se projekt temelji na studiji koja predviđa minimalna ulaganja države", ističe predsjednik udruge Darko Bavoljak

I danas su se mnogobrojni posjetitelji, kao i dvanaestak veleposlanika u Hrvatskoj, uvjerili u stravične uvjete robovanja na ovom otoku. Jednosatni obilazak ruševina bivše kaznionice duboko se dojmio i 90-godišnjeg Pavla Ravlića iz Dervente, koji je kao osuđenik na Golom otoku proveo dvije i pol godine. 

Da se to nikad ne zaboravi, Udruga Goli otok planira u četiri zgrade na otoku otvoriti memorijano-obrazovne učionice, svojevrsne muzeje. 

Dvanaestero veleposlanika podržava osnivanje spomen-obilježja u čast komunističkih žrtvava, a u tu svrhu trebali bi iskoristiti i sredstva europskih fondova, jedan je od zaključaka današnjeg posjeta Golom otoku, na kojemu su gotovo svi objekti u ruševnom stanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.