Hrvatski radio

Radio Rijeka

Golubinjak i spilja Lokvarka sve boljom ponudom privlače izletnike

08.01.2017.

14:28

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komunalno poduzeće "Lokvarka" osim pružanja uobičajenih usluga građanima u Općini Lokve obavlja niz za razvoj turizma značajnih poslova. Lani je poboljšana infrastruktura i ugostiteljska ponuda uz Lokvarsko jezero, pa je porasla posjećenost i kvaliteta usluga izletišta Golubinjak i spilje Lokvarke.

Rastući trend prihoda od posjeta spilji Lokvarki tijekom proteklih sedam godina potvrdio je da ovaj speleološki objekt nije samo prirodni, već i turistički biser Gorskoga kotara, kaže direktor komunalnoga poduzeća Općine Lokve Ivica Gržanić. "Podaci za spilju su zanimljivi jer 2009. ostvareni su prihodi bili 32, godinu kasnije 69, dok je 2016. godina okončana s gotovo 180 tisuća kuna prihoda", govori Gržanić.

Slični se trendovi, pridodaje, mogu naslutiti i nakon što su Općina i poduzeće Lokvarka od šumarstva preuzeli upravljanje izletištem Golubinjak. Bilo je vječiti gubitaš Hrvatskih šuma, a već prošle godine novome je vlasniku donijelo 314 tisuća kuna prihoda. Posebno je značajno, smatra Gržanić, što su u Lokve počele dolaziti filmske ekipe. "Od njih je Lokvarka prihodovala pedesetak tisuća kuna, pri čemu je samo snimanje Winnetoua u Golubinjaku donijelo 34 tisuće kuna." 

Osim o turističkima, u poduzeću Lokvarka se sve više razmišlja o ozbiljnijem bavljenju nekim drvoprerađivačkim i poljoprivrednim projektima. Namjera je da se što više okreće tržištu, a što manje ovisi o poslovima koje radi za Općinu Lokve, kaže Ivica Gržanić. Već 2015. 60 posto prihodovnoga posla ostvareno je baš na tržištu, a slično je bilo i u 2016. Među sljedećim projektima je jačanje ugostiteljske ponude uz spilju Lokvarku. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.