Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Gorančica" dodijeljena Nadi Glad za knjigu naslova "Goranski MIRovi"

18.04.2018.

14:23

Autor: Nenad Lučić

FOTO: Dobitnica "Gorančice" Nada Glad, te autori najboljog proznog i poetskog djela Ankica Brekalo i Andrija Zbašnik (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

FOTO: Dobitnica "Gorančice" Nada Glad, te autori najboljog proznog i poetskog djela Ankica Brekalo i Andrija Zbašnik (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Osnovna škola u Mrkoplju bila je danas domaćin dodjele književne nagrade "Gorančica" za 2017. godinu. Njome riječki dnevnik "Novi list" tradicionalno vrednuje djela koja su tematikom ili zavičajnom pripadnošću autora vezane uz Gorski kotar.

Prošla je 2017. godina u Gorskom kotaru iznjedrila niz kvalitetnih naslova, ističe član prosudbene komisije za dodjelu "Gorančice" Marinko Krmpotić. "Protekla 2017. godina se uklopila u prosjek, vidljiv posljednjih nekoliko godina. To znači da produkcija postoji, da nije izuzetno bogata, ali je i daleko od toga da bismo je mogli ocijeniti skromnom. U prošloj godini smo imali jedanaest prijavljenih knjiga. Gorani su inače skloniji obrađivati publicističke teme, povijesti i sličnih sadržaja, no ove godine imamo laganu prevlast beletristike", dodaje Krmpotić. 

Za knjigu naslova "Goranski MIRovi", posvećenu životu i djelu mirotvorca Franje Starčevića, 14. godinu zaredom nagrada "Gorančica" dodijeljena je danas autorici Nadi Glad.

"Samo je jedan i jedinstven Franjo Stačević koji je živio tri života, a možda čak i više. Kratko živimo i pozvani smo činiti najbolja djela za ljude; za suvremenike, te one iza i ispred nas. Franjo Starčević je to činio zdušno. Zbog toga mu veliko mu hvala i njemu pripada ova Gorančica", rekla je Nada Glad. 

Nagrađeno djelo „Goranski MIRovi“ književni su spomenik Franji Starčeviću, a njegovo nasljeđe uskoro bi moglo biti ovjekovječeno i kroz obnovu njegovog projekta "Škole Mira". Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.