Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:41 / 19.06.2020.

Autor: Nenad Lučić

Gorančica monografijama o Goranskoj kiparskoj radionici i delničkom radiju

Glavne nagrade na dodjeli Gorančice primile su Branka Arh  i Nada Glad (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Glavne nagrade na dodjeli Gorančice primile su Branka Arh i Nada Glad (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon što je petodnevnom izradom monumentalnih drvenih skulptura, 41. saziv Goranske kiparske radionice obilježilo troje autora - Vesna Rožman, Bruno Paladin i Vladimir Novak - službeno otvorenje radionice pokraj Lokvarskog jezera upotpunjeno je dodjelom književne nagrade Gorančica.

Gorančicu je dobila lani tiskana obljetnička monografija Goranske kiparske radionice "40 godina s potpisom", koju je grafički osmislila Vesna Rožman, tekstualno povjesničari umjetnosti Branka Arh i Berislav Valušek, a nastanak nagrađene knjige potaknuo je voditelj umjetničke kolonije Milutin Burić

"Monografija je stvarana mnogo godina, no u trenutku kada se tročlana ekipa okupila, stvari su krenule prema završetku knjige. Tu posebno moram istaknuti Vesnu Rožman, kiparicu koja se bavi grafičkim dizajnom, i u izgledu knjige osjeća se upravo taj njezin kiparski nerv", kaže Burić. 

Gorančica je ove godine dodijeljena i za monografiju o polustoljetnoj povijesti radija u Delnicama "Naših 50 godina". "To je posao koji sam cijeli život radila, onaj novinarski i radijski. Jednostavno, knjigom sam željela zaustaviti vrijeme koje je bilo moje, ali i od mnogih drugih ljudi koji su stvarali i pridonosili Gorskom kotaru na svoj način. Ja sam samo jedna od njih", kaže autorica Nada Glad.  

Za današnju dodjelu Gorančice, koju podupiru dnevnik Novi list i Primorsko-goranska županija, bilo je kandidirano devet knjiga.

Književna nagrada Gorančica, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.