Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani čuvaju autohtone sorte voća - i isplati se

23.09.2016.

14:19

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za razliku od ljudi, koji iz Kupske doline intenzivno iseljavaju, nasadi voćaka odolijevaju vremenu. Pomoću tehnološki moderne mogućnosti prerade plodova, nude još jednu šansu za ostanak stanovnika u zavičaju. To pokazuje i današnji rad stroja za preradu jabuka u Brodu na Kupi.

Prekogranični projekt Život bez granica lani je predstavljen kao pokušaj da se u dijelovima Gorskoga kotara i susjedne Slovenije uz gornji tok rijeke Kupe potakne očuvanje nasada autohtonih sorti jabuka i ostaloga voća te povećaju njihovi nasadi. Najveće projektno ulaganje bila je kupnja pokretne preše za preradu plodova u sok i ocat.

Ovogodišnja berba i današnji rad novoga stroja u Brodu na Kupi nude uvjerljive argumente da se uzgoj voćaka i na najmanjim obiteljskim okućnicama itekako isplati. Gorski kotar bogat je starim sortama jabuka, koje ljudi stoljećima njeguju i nikada ih nisu tretirali nikakvim kemijskim sredstvima, kaže predsjednik Mjesnoga odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar

Moderna preša omogućila je cjelovitu preradu, nakon koje se, kao gotov proizvod, dobije pasterizirani jabučni sok punjen u staklenu ambalažu, a tko želi, plodove može preraditi i u ocat, objašnjava Klobučar. Stotinu kilograma jabuka novi stroj preradi za samo dvadesetak minuta, a iskoristivost je od 60 do 70 posto.

Sok je prvorazredan i pasteriziran može trajati i do godinu dana. Nakon prerade ništa ne propada - ostatak jabuka lovci odvoze na hranilišta za divljač. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.