Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani još uvijek bez proračunskih prihoda od brdsko-planinskog statusa

01.04.2016.

16:52

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lokalne samouprave Gorskog kotara dosad su neuspješno od države tražile da im se vrati dio proračunskih prihoda, izgubljenih ukidanjem zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa. Posljednji pokušaj da se prijedlozi iz toga kraja uvrste u ovogodišnji državni proračun, također nije dobio potporu,

O trenutačnom stanju i daljnjim inicijativama goranski gradonačelnici i načelnici raspravljali su tijekom današnjeg sastanka u Lokvama. Aktualna proračunska situacija ukazuje da je ukidanjem pogodnosti brdsko-planinskog statusa država odnos prema Gorskom kotaru dovela do apsurda, kaže gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. "Najveća tragedija jest činjenica da je država lokalnim samoupravama isprva davala suglasnosti za zaduženja, svjesna prihoda koje one ostvaruju, da bi nam onda preko noći uzeli prihode i ostavili dugove. Grad ne može izvršavati elementarne obveze, totalno smo nelikvidni te smo nekim dobavljačima i dulje od godinu dana dužni preko milijun kuna, pa samo sreći možemo zahvaliti da još nismo blokirani", ističe Knežević.

Zbog toga, tvrdi gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, važno je čim prije tražiti sastanak s novim resornim Ministarstvom regionalnog razvoja, ali i Primorsko-goranskom županijom. "Idemo prema državi nastupiti na način da nam vrate sve ono što smo imali kroz Zakon o brdsko-planinskim područjima, odnosno cjelokupni porez na dobit i 90 posto prihoda od poreza na dohodak. Međutim, pokušajmo osmisliti i kriterije po kojima bismo od Županije, zbog ovih naših posebnosti, tražili da nam osigura dvadesetak milijuna kuna", kaže Mufić. Na sastanku je bilo riječi i o zakonskim inicijativama kojima se Goranima žele ublažiti troškovi čišćenja snijega te povećati prihode od šumskog doprinosa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.