Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani na mukama: kako organizirati adventska događanja u doba korone?

15.11.2020.

13:44

Autor: Nenad Lučić

Ovako je to bilo nekad na Silvestrovo u Fužinama (Foto: Nenad Lučić - HRT / Radio Rijeka)

Ovako je to bilo nekad na Silvestrovo u Fužinama (Foto: Nenad Lučić - HRT / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Znatan je broj iznajmljivača u Gorskom kotaru, posebice u obiteljskom smještaju, mjesecima ranije popunio smještajne kapacitete za božićno-novogodišnje blagdane, no organizatori goranskih adventskih i silvestarskih događanja su zbog epidemiološke situacije suočeni s brojnim pitanjima.

Gostima najprivlačniji projekt Delnička adventska bajka svoju je prepoznatljivost tradicionalno gradio na posebno organiziranim izletničkim vlakovima iz Rijeke te preuređenju glavnoga gradskog trga u Selo Bake Mraz. Za ovogodišnji prosinac, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević najavljuje kako će Selo Bake Mraz biti uređeno.

"Komuniciramo s Hrvatskim željeznicama o mogućoj organizaciji izletničkih vlakova. Broj će, dakako, ovisiti o mjerama koje propisuju broj putnika. Neminovno je da će posjećenost manifestacije biti manja", naglašava Knežević.   

Noćna šetnja s bakljama uz jezero Bajer te najmasovniji podnevni ispraćaj Stare godine u Hrvatskoj, silvestarski su događaji za koje je ranijih godina u studenom Općina Fužine pripreme privodila kraju. No ove godine nije tako, kaže  općinski načelnik David Bregovac

"Dakako da razmišljamo o događajima poput šetnje s bakljama i silvestarskog ispraćaja Stare godine, no teško je reći hoće li se oni doista realizirati. Načelno smo pregovarali s izvođačima, iako još ugovore nismo potpisali. Znamo, sve će na kraju ovisiti o odlukama Stožera Civilne zaštite i teško je reći što nas čeka u prosincu", kaže Bregovac.     

Gorani su ranijih godina dokazali umješnost u osmišljavanju i očuvanju tradicionalnih predblagdanskih sadržaja, dok će se tijekom ovogodišnjeg prosinca ipak morati više oslanjati na sposobnost prilagodbe trenutačnim okolnostima. Javlja Nenad Lučić:

Pripreme za goranski advent u doba korone, pripremio Nenad Lučić

S nostalgijom ćemo se prisjećati i živosti Delničke adventske bajke (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

S nostalgijom ćemo se prisjećati i živosti Delničke adventske bajke (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.