Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani očekuju konkretan program mjera za brdsko-planinska područja

16.09.2019.

15:07

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon usvajanja novog Zakona o brdsko-planinskim područjima, za njegovu je učinkovitu provedbu potrebno donijeti odgovarajući Program mjera, a o tom će dokumentu ovaj tjedan biti riječi na sastanku nadležnog državnog povjerenstva.

Danas je tome prethodila i zajednička sjednica gradonačelnika i općinskih načelnika Gorskog kotara, čiji je domaćin bio Grad Čabar. Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajašel s državne razine očekuje kvalitetan i konkretan program mjera za brdsko-planinska područja te smatra da se pritom moraju koristiti i inozemna iskustva. "Nema potrebe izmišljati "toplu vodu". Niz europskih država ima zakone koji se tiču brdsko-planinskih područja. Neke stvari treba i prepisati, dobra praksa postoji, a mislim da postoji i dobra volja Vlade Republike Hrvatske, pa ćemo vidjeti što će na kraju biti", rekao je Rajašel.

Važnijim od dosad aktiviranih državnih poticaja lokalnim samoupravama gradonačelnik Delnica Ivica Knežević smatra poticaje stanovništvu. "Ponajprije na ovom prostoru treba olakšati život goranskom čovjeku. Potrebno je zato konkurentnim učiniti gospodarstvo, radi održanja postojećih i privlačenja novih ulagača. Naime, kada će tom ulagaču biti jeftinije doći s investicijom u Gorski kotar, u njegov dolazak ne treba sumnjati", vjeruje Knežević.

Mjerama brdsko-planinskog zakona obuhvaćeno je oko stotinu gradova i općina, a da u tom društvu Gorski kotar mora imati posebno mjesto ističe načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka. "Moramo shvatiti da je Gorski kotar jedinstveno područje, čija se lokalna središta nalaze iznad 500 metara nadmorske visine. Ravna Gora je iznad 800, a delnice iznad 700 metara nad morem. Svi traže jednake pogodnosti, no moramo se usuglasiti oko posebnosti Gorskog kotara, vezanu uz nadmorsku visinu naselja", ističe Šćuka.

Gorani očekuju kako će program poticajnih mjera zaživjeti već ove godine, kako bi za onu iduću mogli planirati svoje lokalne proračune. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Sastanak goranskih čelnika, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.