Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani optimistično idu ususret ljetu veseleći se domaćim gostima

25.04.2021.

13:12

Autor: Nenad Lučić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Dovršetkom ustroja jedinstvene turističke zajednice, Gorski kotar je početkom godine okrenuo novu stranicu u razvoju turizma. Jesu li Gorani svjesni da u složenim uvjetima korona krize treba mijenjati pristup pripremama za ljetnu sezonu?

Postavljanje novih organizacijskih temelja prate i dobri smještajni rezultati tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja, a obzirom na krizu, Gorski kotar je još lani prepoznat kao područje koje nudi odmak od gužvi karakterističnih za velika gradska i turistička središta.

Upravo u rezultatima prvog ovogodišnjeg tromjesečja direktor goranske Turističke zajednice Petar Hrg vidi nastavak dobre priče. Naime, rast od 30 posto broja noćenja ne odnosi se na usporedbu ove i prošle, nego ove i 2019. godine koja je bila turistički rekordna za Gorski kotar. 

"Sve to govori da nas je tržište prepoznalo kao destinaciju, koja u ovim vremenima, gostu pruža mogućnost kvalitetnog korištenja vremena individualno i s obitelji", istaknuo je Hrg.

Ipak, korona kriza će utjecati na obilježja promocije za nadolazeću ljetnu sezonu, jer će to biti sezona koja će se strukturom gostiju razlikovati od niza prethodnih, procjenjuje Hrg: "U potpunosti nećemo moći računati na strane goste koji su nekad činili polovicu turističkog prometa u Gorskom kotaru."

Žele li nadoknaditi pad vezan uz inozemni promet koji će se neizbježno dogoditi, morali su se okrenuti domaćem tržištu. "Moramo se obraćati potencijalnim gostima s područja koja su sat do dva i pol sata udaljeni od Gorskog kotara. To i činimo, i rezultati su vidljivi", naglašava Hrg.

Gorani žele biti još uspješniji, pa će ovu godinu obilježiti i nastojanje da se u svim segmentima turističke ponude definiraju poželjni standardi kvalitete. Poslušajte prilog:

Goranski turistički optimizam, pripremio Nenad Lučić

Direktor TZ Gorskog kotara Petar Hrg: Nakon iznimno uspješnog početka godine, u pripremi ljetne sezone promotivno smo usmjereni prema domaćem tržištu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Direktor TZ Gorskog kotara Petar Hrg: Nakon iznimno uspješnog početka godine, u pripremi ljetne sezone promotivno smo usmjereni prema domaćem tržištu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.