Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani postigli dogovor: država plaća čišćenje nerazvrstanih prometnica

02.12.2016.

10:42

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog stalnog smanjivanja proračunskih prihoda, općine i gradovi Gorskoga kotara sve teže plaćaju redovite komunalne troškove, a radi iznimno visokih izdataka čišćenja snijega, dio se lokalnih samouprava uoči zime našao u vrlo teškoj situaciji.

Zato su goranski čelnici na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za tu namjenu zatražili potporu države, a jutros priopćeni rezultati razgovora nude razlog za optimizam. Nakon brojnih apela ministar mora, prometa i infratsrukture Oleg Butković najavio je konkretnu pomoć lokalnim samoupravama suočenim s troškovima čišćenja snijega, a predloženim modelom raspodjele novca zadovoljan je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. "Rebalansom državnog proračuna je za 2016. godinu osigurano 20 milijuna kuna za područja koja imaju snijeg i troškove zimske službe. Pritom je procijenjeno da će Gorskom kotaru biti dovoljno 6 milijuna kuna, a isti je iznos planiran i bit će osiguran proračunom za iduću, 2017. godinu", objašnjava Knežević.

Prve uplate preko poduzeća "Hrvatske ceste" očekuju se već za desetak dana, što će, kaže Knežević, u Delnicama olakšati kraj proračunski teške godine obilježene štednjom i višemilijunskim dugovima u kojima upravo oni za zimsku službu imaju velik udio. "Podaci za tri posljednje godine govore da je prosječni godišnji trošak za zimsku službu bio 1,9 milijuna kuna. Taj podatak, u kontekstu ukupnih gradskih prihoda od komunalne naknade, koji iznose 3,8 milijuna, onda to praktički znači kako je 50 posto tog novca trebalo potrošiti za čišćenje snijega. Dakle, to je veliko rasterećenje i vjerujem kako ćemo vratiti sve dugove za zimsku službu", dodaje Knežević.

S državne razine stižu i naznake da će se Goranima pokušati pomoći i pri financiranju troškova naknadne sanacije cesta, oštećenih tijekom zime.

U nastavku pročitajte priopćenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.