Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani predlažu niz poticaja i od države očekuju mnogo više nego dosad

27.09.2019.

16:23

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon usvajanja novog Zakona o brdsko-planinskim područjima tijekom rujna su iznova aktualizirane rasprave o donošenju programa mjera koji bi jasno trebao definirati razvojne i druge zakonske poticaje za krajeve poput Gorskog kotara.

Nakon sastanka državne radne skupine zadužene za izradu tog programskog dokumenta, o njemu su u petak, po drugi put u dva tjedna, na zajedničkoj sjednici u Čabru raspravljali i čelnici goranskih gradova i općina.

Predlažući niz poticaja, Gorani su svjesni da svi neće moći biti prihvaćeni, no od države očekuju mnogo više nego dosad, istaknuo je predsjedavajući koordinacije goranskih čelnika, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel

"Bez obzira na to koje od predloženih mjera država bude spremna prihvatiti, one moraju dati rezultate", naglasio je Rajšel.

Podsjetio je da sve mjere koje su dosad postojale, pa bile ukinute, nisu ostvarile željene učinke jer svjedočimo rapidnom propadanju Gorskog kotara, drastičnom smanjenu broja stanovnika, nekonkurentnom gospodarstvu zbog uvjeta poslovanja i izostanku novih ulagača.

"Zato želimo vjerovati da će program mjera dati željene rezultate i poboljšati kvalitetu života na goranskom području", zaključio je Rajšel u ime koordinacije goranskih gradonačelnika. Poslušajte:  

Rajšel: moramo imati bolje rezultate, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.