Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani puholovom iz prirode ne uzimaju više od onog što smiju?!

14.10.2018.

11:55

Autor: Nenad Lučić

Prosvjednici u Čabru u Puharskoj noći (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Prosvjednici u Čabru u Puharskoj noći (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon višetjednih, javnih polemika između udruga za zaštitu životinja i organizatora, na području Grada Čabra, u Gorskom kotaru, sinoć je ipak održana Puharska noć. Kampanju protiv, što je počela preko društvenih mreža, nekoliko je prosvjednika predvečer nastavilo i na mjestu održavanja programa.

Stanovnici čabarskog kraja upozoravaju da puholovom ne krše zakone, a njime se bave, kažu, samo tijekom rodnih godina, kada dobar urod šumskih plodova jamči stabilnost populacije te životinjice.

Udruge za zaštitu životinja generalno se protive lovu na puhove. "Nastave li se ovakve zabave", tumači jedan od prosvjednika u Čabru Gordan Nogić: "dolazit ćemo svake godine u sve većem broju, jer smatramo da generalno treba uvažavati prava životinja. Posebno se to odnosi na ovakve situacije kada se priređuju slavlja. Ujedno želimo da se postojeći zakoni mijenjaju i da se životinje ostave na miru."

Direktor Turističkog ureda Grada Čabra Željko Loknar ističe da se u puholovnoj sezoni, osim pravnih, uvažavaju i druge norme, pa zbog lošijeg uroda puhove omiljene hrane, bukovog žira, Gorani proteklih sedam godina nisu organizirali Puharske noći.

Ove godine je žir rodio, a puh je lovna divljač, naglašava Loknar i dodaje da taj status ima veliki sivi puh, a tri zaštićene vrste tog glodavca ne obitavaju u Gorskom kotaru.

"Nije mi jasno zašto prosvjednici sve ovo rade. U nama susjednoj Sloveniji već trideset i sedam godina svake godine organiziraju Puharsku noć i pritom organizatori nikada nemaju problema. Nama bi sigurno zabranili organizirati takav događaj, kada to zakon ne bi dopuštao", zaključuje direktor TZ Čabar.

Gorani puholovom iz prirode ne uzimaju više od onog što smiju i što može koristiti njima i drugima, kaže Marta Pavlić iz Kozjeg Vrha koja tvrdi da nikada u životu nije prodala niti kap puhovog ulja. Svima koji su ga tražili to je bio lijek i zato ga je poklanjala, naglasila je najuspješnija sudionica Puharske noći. Drugo i treće mjesto osvojili Antun Turk Škoubar i Branko ReljacPoslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.