Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani rade na novom zakonu, pridružili se Klana i Ogulin

27.04.2015.

15:50

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Treba li Gorski kotar dobiti poseban zakon ili bi sva područja sa sličnim problemima trebala biti objedinjena u jednom zakonu? O tome i drugim aktualnim pitanjima raspravljali su čelnici goranskih gradova i općina, a pridružili su im se i predstavnici Općine Klana i Grada Ogulina.

Priključivanje čelnika iz Klane i Ogulina, kao i niz drugih činjenica, iznova su potaknuli dvojbu treba li inzistirati da se budući dokument zove Zakon o Gorskom kotaru, ili bi u njega, pod drugačijim nazivom, trebalo uključiti i ostala područja sa sličnim posebnostima. Zajednički nazivnik koji treba isticati jest specifičnost Gorskoga kotara – njegova nadmorska visina, gustoća naseljenosti, ogroman prostor s nizom nerazvrstanih cesta čije je održavanje iznimno skupo.

Goranski čelnici će tijekom dogovorenih sastanaka s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović i predstavnicima Primorsko-goranske županije zatražiti pomoć pri daljnjem osmišljavanju budućeg zakonskog dokumenta. U svakom slučaju, do novog zakona treba doći što prije, kaže delnički gradonačelnik Ivica Knežević, jer s ovim prihodima lokalne samouprave Gorskoga kotara više ne mogu normalno funkcionirati. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.