Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani zatražili pomoć države u ublažavanju posljedica ilegalnih migracija

07.06.2019.

16:00

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Problemom ilegalnih migracija područjem Gorskog kotara danas su se na zajedničkoj sjednici u Brod Moravicama bavili općinski načelnici i gradonačelnici toga područja. Tijekom rasprave je istaknuta dobra i učinkovita suradnja s policijom.

Upozoreno je da bi se pri ublažavanju posljedica prolaska migranata trebala uključiti i ostala državna tijela. Goranski čelnici zadovoljini su policicjskim pokazateljima prema kojima se dijelom smanjio broj migrantskih provala u objekte.

"Velik je problem šteta, nastalih od migranata i predlažem da se prema određenim institucijama pošalje dopis, na temelju kojih bi se i država uključila u otklanjanje tih problema", ističe načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković sagledavajući dosadašnje posljedice takvih događaja.

Posljedice ilegalnih migracija, u Gorskom kotaru neće biti samo vidljive na oštećenim objektima upozorio je načelnik Općine Fužine David Bregovac. "Dolazi nam turistička sezona, a tijekom njezinog trajanja će migranti i dalje prolaziti kroz Gorski kotar, a i samim tim nas, na neki način, onemogućavati da se bavimo turizmom na način kojim bismo se željeli baviti. Mislim da bi se morala predvidjeti i nadoknada štete za one koji žive od turizma", rekao je Bregovac.

Neki su se objekti u više navrata našli na udaru migranata, naglasio je, zalažući se za pomoć države vlasnicima, načelnik Općine Lokve Toni Štimac. "Pomoć bi bila bitna zbog toga što se te štete i nadalje mogu ponavljati. Naime, trenutačno imamo situaciju da su se neki planinarski domovi zatvorili, jer planinarska društva više nemaju nit volje, nit snage, a niti dovoljno novaca da bi objekt svakih sedam dana mogla popravljati", izjavio je Štimac.

Jednako je važno poboljšati i edukaciju stanovništva o tome kako poboljšati sigurnost objekata, te tako dodatno smanjiti mogućnost provala, rečeno je na sastanku u Brod Moravicama. Poslušajte prilog Nenada Lučića.

Sastanak goranskih čelnika, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.