Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranska ekološka inicijativa: Prijeti nam katastrofa bez povratka

14.12.2016.

14:22

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Goranska ekološka inicijativa poslala je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću otvoreno pismo zbog nezadovoljstva načinom provođenja Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja smrekovog potkornjaka u šumama Gorskog kotara.

Gorani u mjesec dana nisu napravili gotovo ništa. Nisu ni mogli jer na brojci od 45 do 60 tisuća čestica silni su neriješeni vlasnički odnosi. Šume su u katastru pašnjaci, a i one parcele prijavljene za sječu lugari nisu stigli obići. Kako i bi, kad su na cijelom terenu samo dvojica.

Birokracija je opet srušila dobru namjeru, Naredba će morati u reviziju, sve skupa možda i u javnu raspravu. Gorani su staro stanovništvo, pomoć im je neophodna, opasni potkornjak trenutno miruje, ali... "Potkornjak zimi vegetira - dio u zaraženom stablu, dio u zemlji, a u proljeće kada porastu temperature, događa se idući ciklus, između jedne, dvije, čak i tri nove generacije u jednoj sezoni. A ako se dogode tri generacije, to znači da je šteta najmanje trostruka," kaže Željko Raukar. Da bi bila manja - ili sječa, ili ciljana kemija, ili zamke za potkornjaka. Nažalost, i ovo šume što je posječeno, nije dobro odrađeno.

Goranska ekološka inicijativa pozdravlja smjene u upravi Hrvatskih šuma i najavu nove politike, kako od 16 milijuna kuna Goranima ne bi ostala samo tri, u protivnom goransko sutra jako je škuro. "Gorski kotar je pred implozijom. Ako nam se dogodi ono što se dogodilo u Lici, to će biti katastrofa bez povratka. Tko će ići na to područje ako livade zauvijek budu zapuštene, ako voćnjaci propadnu, ako šume budu zaražene od potkornjaka, ali i od, čuli smo, gljiva? I ono što je najgore, umjesto da standard bude perspektivan, da zadrži mlade ljude, kao što rade Švicarci ili Skandinavci, on se urušava," kaže Vjeran Piršić.

Podsjećamo, ledolom 2014., šume nisu dobro očišćene, o bio masi kao da je i nema, a ona bi trebala grijati Gorski kotar. I što dalje - odnosno, koje je rješenje? Ekolozi tvrde - javni radovi. Pa homo delat!

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.