Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranska kiparska radionica upozorava na stradavanje goranskih šuma

14.06.2019.

16:17

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Više od stotinu monumentalnih skulptura od drva tijekom protekla je četiri desetljeća u Gorskom kotaru nastalo u vrijeme ljetnih saziva Goranske kiparske radionice Lokve, a na njima su sudjelovala najuglednija imena hrvatskog kiparstva.

Na prostoru pored Lokvarskog jezera 40. po redu, jubilarni saziv ove umjetničke kolonije oko podneva je otvorio pročelnik ureda primorsko - gorankog župana Goran Petrc. Ovogodišnje izdanje radionice skulpturama, koje tematiziraju stradavanje goranskih šuma, stvaralački su obilježili akademski kipari Siniša Majkus iz Rijeke te Miroslav Sabolić iz Zagreba.

Nakon četiri desetljeća Goranska kiparska radionica i dalje ima ambicioznih planova za budućnost, kaže njezin voditelj Milutin Burić. "Okvire udruge smo već pomalo prerasli i fundus naših skulptura zahtjeva bolju organizaciju. Željeli bismo da Goranska kiparska radionica postane neki oblik institucije."

Burić je izrazio žaljenje jer Gorski kotar na području vizualnih umjetnosti nema galerije niti sličnog prostora gdje bi se goranski i ostali umjetnici, pa tako i Goranska kiparska radionica, predstavljali i pokazivali. "Naime, ono što se ne pokazuje teško se može vrednovati", zaključio je Burić. Poslušajte:

Milutin Burić, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.