Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranska skijališta bez snijega - kako opstati?

17.01.2015.

10:17

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izuzme li se nekoliko dana oko Nove godine, ni početak ove zime u Gorskom kotaru nije obilovao snijegom. One koji brinu o najvećem goranskom skijalištu na Čelimbaši kod Mrkoplja takva situacija zabrinjava.

I uoči ove sezone iznova je trebalo uložiti podosta novca kako bi se ispunio niz niz uvjeta i dobila dozvola za rad. Stoga Gorani smatraju da država mora mijenjati odnos prema skijaškom dijelu ponude zimskog turizma. 

Postupak atestiranja i ishođenja dozvole za rad skijališta Čelimbaša nije jeftin i svake godine traži dodatna ulaganja u uređenje staza i vučnica. Direktor općinskoga komunalnog društva u Mrkoplju Ivan Butković očekuje da bi, posebno zbog sezona bez snijega i prihoda, država manje rigoroznim zakonima, ali i s više novca, trebala pomagati onima koji brinu o skijalištima.

Hrvatska nema sto skijališta nego tek pet ili šest, ističe Butković, dodajući da ako ministarstvo ne može izdvojiti nekih dva milijuna kuna za pomoć, nije moguće upravljati skijalištima.

Situacija je podnošljivija uz stalne potpore Primorsko-goranske županije, a nešto je pomoći bilo i od Ministarstva turizma. Još jedan snijegom oskudan početak sezone jasno sugerira da na Čelimbaši treba osigurati sustav zasnježenja s dva ili tri topa radi uređenja sanjkališta, a na sjevernoj strani Čelimbaše postoje klimatski uvjeti koji dopuštaju proizvodnju umjetnog snijega.

Butković smatra da da takvi problemi ne muče samo Gorski kotar, već i druge krajeve gdje želi razvijati zimski turizam, pa priželjkuje osnivanje Udruge skijališta Hrvatske. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.