Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranske pripreme ogrjeva

07.09.2022.

11:23

Autor: Nenad Lučić

Goranske pripreme ogrjeva

Goranske pripreme ogrjeva

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Zbog rasta cijene energenata mnogi sa zebnjom iščekuju nadolazeću zimu, a Gorski kotar je dio Hrvatske gdje su pripreme za hladniji dio godine najzahtjevnije. Gorani se tradicionalno najviše oslanjaju na ogrjevno drvo, u čijoj su prodaji zabilježena najmanja poskupljenja. Iz "Hrvatskih šuma" jasno poručuju da izvoza ogrjeva nema, a, unatoč poskupljenju, proizvođači peleta povećali su udio prodaje na domaćem tržištu.

Uoči nove ogrjevne sezone su, s obzirom na poskupljenja energenata u Gorskom kotaru, čini se, najviše uspjeli uštedjeti oni koji su se tradicionalno oslanjali na ogrjevno drvo, koje je od prošle godine ipak najmanje poskupjelo. Voditeljica Ispostave "Hrvatskih šuma" u Delnicama Ivana Pečnik Kastner ističe da su sve ugovorene isporuke s kućanstvima izvršene na vrijeme, no i bukov je ogrjev, zbog troškova proizvodnje, od kolovoza skuplji za 12 posto, što, u usporedbi s ostalim energentima, i nije velik rast.


U "Hrvatskim šumama" također ističu da nema govora o tome da je ovo poduzeće ogrjev izvozilo, a u prilog toj tvrdnji govori i trenutačna obustava objava prodaje na javnim nadmetanjima. U pogonu najvećeg hrvatskog proizvođača peleta, tvrtki RST Pellet od Gorana Petranovića doznajemo da je ova tvrtka udio prodaje na domaćem tržištu povećala s ranijih deset na dvadeset posto, no zbog visokih ulaznih troškova proizvodnje i aktualne tržišne situacije, potrošači taj energent plaćaju znatno skuplje nego lani. U cijeloj toj priči Gorani se pri odabiru i nabavi ogrjeva snalaze na različite načine. Nekima, to pitanje na prihvatljiv način pomaže riješiti poslodavac, umirovljenici sve teže prate poskupljenja ogrjeva, no i uz njih, kaže jedna Delničanka, drva se za zimu moraju nabaviti, jer na svemu se u Gorskom kotaru može štedjeti, ali grijati se mora!


Iz Gorskog kotara javlja nam se Nenad Lučić:

Goranske pripreme ogrjeva

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.