Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranski čelnici: "Gorski kotar zaslužuje poseban status!"

26.05.2015.

14:50

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon nedavnog sastanka s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović i potpredsjednikom hrvatske Vlade Brankom Grčićem, lokalni čelnici Gorskoga kotara s više optimizma razmišljaju o odnosu države prema tom kraju.

Kakva zakonska rješenja očekuju i što kane poduzeti kako bi ona za goransko područje bila što kvalitetnija, najavili su danas na zajedničkom sastanku u Delnicama. 

U najavi hrvatske Vlade da će svim nekadašnjim korisnicima zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog zakona biti vraćeni neki od ukinutih proračunskih poticaja, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić vidi tek djelomično rješenje za probleme Gorskoga kotara. "Smatramo da Gorski kotar ima svojih posebnosti, pa ćemo i dalje naglašavati da taj kraj mora dobiti više od ostalih jer to i zaslužuje", smatra Mufić.

I zato gradonačelnik Delnica Ivica Knežević najavljuje kako Gorani neće samo čekati da im država zakonski vrati dio pogodnosti brdsko-planinskog sastusa, već će u sljedećih desetak dana osmišljavati završne primjedbe na nacrt posebnog Zakona o Gorskom kotaru 

Gorani će prvo pričekati na poteze hrvatske Vlade, a onda procijeniti kada će Zakon o Gorskom kotaru uputiti u saborsku proceduru. Goranski čelnici danas su prihvatili inicijativu da sa sredinama iz susjedne Slovenije krenu u zajedničko stvaranje novih razvojnih projekata, po modelu lokalne prekogranične suradnje, koji bi im olakšao pristup potporama Europske unije. Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.