Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranski cjevovodi spoticanja: korona sasušila lokalne proračune

28.07.2020.

16:23

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Za cjelovitu obnovu sustava vodoopskrbe i odvodnje u četiri lokalne jedinice Gorskog kotara, darovnicom švicarske Vlade osigurano je 85, a državnom potporom pet posto novca. Goranski čelnici iznova su upozorili da oni to ne mogu sufinancirati jer je koronakriza dotukla ionako skromne proračune.

Radovi na projektima sufinanciranima švicarskom darovnicom su pokrenuti, a stižu i računi. Općina Fužine trebala bi u naredne dvije godine platiti devet, Grad Delnice 12, a općine Skrad i Brod Moravice četiri milijuna kuna.

Da će država pomoći u plaćanju njihova desetpostotnog udjela goranskih lokalnih samouprava, nada se načelnik Općine Fužine David Bregovac ističući da bi na državnoj razini trebali biti svjesni da lokalna samouprava trenutno ne može osigurati traženu količinu novaca. 

Dosadašnja goranska traženja državne pomoći zasad su rezultirala tek okvirnim obećanjima, podsjeća načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković: "Nedavno je obećano, u prisutnosti dva ministra, da će se taj dug gradova i općina sufinancirati potporom države preko Hrvatskih voda, pa smatram da na tome treba inzistirati."

Ne dobiju li Gorani, nakon svega, novčanu pomoć države, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević smatra da treba tražiti izmjene Zakona o proračunu koje bi se provele tako da se lokalnim samoupravama što prije odobri kreditno zaduženje za ulaganje u vodnu i kanalizacijsku infrastrukturu.

"Time bismo barem imali nekakvu rezervnu varijantu koja bi podrazumijevala povoljne uvjete, poput odgode plaćanja, kako bismo proračunski prodisali", zaključio je Knežević.

Od države, odnosno resornog ministarstva, se očekuju i smjernice vezane uz nastavak ustroja Turističke zajednice Gorskog kotara, rečeno je na sastanku u Fužinama. Poslušajte prilog:

Goranski čelnici: ne bude li pomoći, treba mijenjati zakon; pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.