Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Goranski risovi" obilježili 25. obljetnicu osnutka

28.10.2016.

18:56

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kraj listopada i početak studenog razdoblje je kada se na području Gorskog kotara obilježavaju značajne obljetnice iz vremena Domovinskog rata. Danas su u Delnicama 25. obljetnicu proslavili "Goranski risovi".

Vrijeme osnutka 138. brigade, podsjetio je danas njezin ratni zapovjednik Miljenko Balen, obilježila je dramatična  akcija oslobađanja vojarne  i eksplozivom popunjenih vojnih skladišta u Delnicama u kojima je bilo smješteno više od šest tisuća tona eksploziva.

To se može usporediti sa snagom jedne atomske bombe, upozorava balen podsjećajući da je zato, nakon oslobađanja, hitno trebalo raseliti ta sredstva iznad kojih su neprijateljski zrakoplovi neprekidno kružili: "Vojnici 138. brigade pritom su iskazali svoju spremnost i rušenjem jednog zrakoplova koji je raketirao skladišta."

Svoju ratnu povijest, pridodao je Balen, 138. brigada potom nastavlja u Lici, a kroz nju su, osim 3.600 Gorana, prošli i brojni Primorci te otočani. Brigada je kroz Domovinski rat brojila ukupno oko 5.600 ljudi, s tim da su u njezinom sastavu bile bojne s otoka Krka te Opatije i Rijeke. Postrojba je na ličkom ratištu provela pet godina i tri mjeseca, trinaest njezinih pripadnika je poginulo, dvojica su preminula od posljedica rata, a 220 suboraca je ranjeno.

A svim poginulima i ranjenima Gorani će još jednom odati počast tijekom idućeg tjedna, prisjećajući se akcija nakon kojih su prije dva i pol desetljeća pripadnici neprijateljske vojske morali zauvijek napustiti Gorski kotar. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.