Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranski stočari zbrajaju financijske posljedice pandemije

14.05.2020.

18:11

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

PGŽ planira izdvojiti milijun i pol kuna za poduzetničke projekte u poljoprivredi te dodatnih 500 tisuća za projektne inicijative obiteljskih gospodarstava. Cilj jedne od triju poticajnih mjera vezan je uz obnovu stočnog fonda u Gorskom kotaru.

Stoga je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina u četvrtak obišao stočarske farme na području naselja Lič i Begovo Razdolje. 

Nakon desetogodišnjeg iskustva s ekološkim uzgojem mesnih goveda, za vlasnika Farme Lužak u naselju Lič Željka Mihelića svaka je pomoć dobrodošla. Posebno u vremenima kada se financijske posljedice pandemije koronavirusa zbrajaju i u poljoprivredi. 

"Pandemijska kriza nam je onemogućila prodaju i protok robe. Telad koju inače prodajemo, nismo uspjeli plasirati na tržište, ali nadamo se da ćemo to u drugom dijelu godine nekako nadoknaditi. Naime, restorani još uvijek ne rade  onim kapacitetom kao nekad, a prodaja žive teladi nam se ne isplati", tumači Mihelić.

A da će, dijelom i zbog posljedica pandemijske krize, strateški pristup PGŽ poljoprivredi ove godine biti drugačiji nego prethodnih, potvrdio je župan Komadina istaknuvši da su prvi put išli na izravne poticaje, a dio izdvajaju i za osiguravanje likvidnosti proizvođača koji su imali povećane troškove i manje mogućnosti otkupa. 

"Posebne mjere imamo za društva s ograničenom odgovornošću, posebne su namijenjene obiteljskim gospodarstvima i malim proizvođačima. To je ono što možemo napraviti, svjesni činjenice da u velikoj, masovnoj proizvodnji Hrvatska nije konkurentna razvijenim zemljama", zaključio je župan.

Osim Farme Lužak, župan Komadina je u Begovom Razdolju obišao OPG Francisković koje, unatoč teškoćama, ustraje u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda. Poslušajte:

Potpora PGŽ goranskom stočarstvu, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Tim PGŽ u obilasku Farme Lužak (Foto: PGŽ), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.