Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranski šumari uspješno saniraju štete od prosinačkog olujnog juga

08.07.2018.

13:03

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Gorski kotar suočio se protekle zime s novim problemom - olujno jugo srušilo je brojna stabla, zadavši tako nove glavobolje šumarima, koji su još i u borbi protiv smrekova potkornjaka. Ipak, sanacija štete napreduje dobro i sve bi trebalo biti dovršeno u planiranim rokovima.

Planirajući sanaciju šteta od olujnog juga, koje je u prosincu prošle godine poharalo šume Gorskog kotara, šumarstvo toga područja je bilo suočeno s velikim izazovima. Osim ranijih problema s prekomjernim i štetnim širenjem smrekova potkornjaka, početak sanacijskih radova zimus su dodatno otežale snježne neprilike.

Unatoč spomenutim zaprekama, dosad postignuti, polugodišnji rezultati ohrabruju. Zahvaljujući ispomoći kolega iz drugih dijelova Hrvatske, goranski šumari proteklih su mjeseci za sječu i izvlačenje uspjeli doznačiti velike količine jelovih stabala koje je srušilo prosinačko jugo, ističe voditeljica podružnice "Hrvatskih šuma" u Delnicama Ivana Pečnik Kastener.

"Mi smo, zaključno s 30. lipnja, realizirali oko 55 posto od svog prvobitnog plana. Kako nam u doznaci pomažu i kolege iz ostalih podružnica, mi smo se približili i onoj ranije procijenjenoj količini od 500 tisuća kubika vjetroizvala, a sve ukazuje da bismo se mogli primaknuti i podatku od 600 tisuća kubika", govori Pečnik Kastener.

Za sječu doznačene količine jelovine većinom čine stabla, iskoristiva u industrijskoj preradi, a zbog ranijih iskustava sa štetama od smrekova potkornjaka, njihovo izvlačenje iz šume treba obaviti čim prije.

"Većinu toga planiramo realizirati tijekom ove godine, a željenu količinu moramo realizirati do idućeg proljeća. Razlog tome je što se, iako je velika većina problema riješena lani, još uvijek bavimo i problemom smrekova potkornjaka. Međutim, želimo li osigurati da se smrekov i jelov potkornjak ne šire, prioritetno sanirati jelove izvale", objašnjava Ivana Pečnik Kastner.

Ukratko, drvoprerađivači neće oskudijevati jelovinom, čak i ako se iznova dogodi snježna zima. Unatoč nešto kasnijem početku isporuke, šumari jamče kako će pravovremeno biti namireni i naručitelji bukova ogrjeva. Poslušajte prilog:

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.