Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goransko ljetno sanjkanje iznad Lokvarskog jezera

03.06.2018.

13:17

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Dva i pol mjeseca nakon kalendarskog završetka zime u Gorskom kotaru je sanjkanje još uvijek aktualno. Na stazi iznad Lokvarskog jezera vikend je obilježilo Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ljetnoj varijanti sanjkanja na kotačima,

A na sanjkalištu se pomalo naziru i rezultati ulaganja u dodatnu infrastrukturu, koje su sufinancirale Primorsko-goranska županija i Općina Lokve. 

Osim domaćih, ovog su vikenda goranskom sanjkaškom stazom projurili slovenski i austrijski natjecatelji, no utrka nazvana Croatia Grad Prix najava je još zahtjevnijih natjecateljskih projekata. 

"Ovo bi natjecanje trebalo biti i svojevrsna uvertira za organizaciju svjetskog prvenstva, koje će se u Lokvama održati iduće godine. Zato želimo stvoriti preduvjete našim natjecateljima da se mogu nositi s međunarodnom konkurencijom", kaže jedan od suorganizatora Ivica Urbanc.

Za zahtjevnija natjecanja, pridodaje Urbanc, na stazi iznad Lokava još podosta toga treba urediti, jer ima sve prirodne preduvjete postati Hrvatski sanjkaški centar.

Centar bi trebao biti polivalentan, odnosno cjelovito uređen za ljetnu, ali i zimsku varijantu sanjkanja. To znači osiguravanje preduvjeta za stvaranje ledene plohe na stazi, pa bi se natjecanja mogla održavati u zimskim mjesecima i to ne isključivo u situacijama kada ima dovoljno snijega kao protekle zime.  

Stasanje takvog sanjkaškog projekta dosad su infrastrukturnim ulaganjima poduprle Primorsko-goranska županija i Općina Lokve, no već sada, ističe Ivica Urbanc, uz goransku se stazu može uživati u autraktivnim utrkama ljetnih sanjkaša. 

Javlja Nenad Lučić:

Galerija
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.