Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: gostiju sve više, jedan TZ ured nije dovoljan

12.07.2015.

09:36

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski kotar je jedan od dijelova Hrvatske u kojem je prijedlog novih zakonskih rješenja o preustroju turističkih zajednica i njihovom budućem financiranju dočekan s velikim nezadovoljstvom. Gorani tvrde da najavljeni sustav financiranja ne dovodi samo u pitanje postojeći, već onemogućava i stvaranje novog sustava upravljanja goranskim turizmom kroz destinacijski menadžment.

Turizam Gorskog kotara se u protekla dva desetljeća postupno revitalizirao i razvijao, pa postojeći sustav goranskih turističkih zajednica treba unaprijediti, a ne dovoditi u pitanje njegovu opstojnost, kaže ocjenjujući nova zakonska rješenja direktor turističkog ureda u Fužinama Marinko Jakovljević.

Stav potkrjepljuje smještajnim i tranzitnim pokazateljima: 1994. bilježili su 10, a danas oko 80 tisuća noćenja u Gorskom kotaru te približno 150 tisuća izletnika godišnje. To znači da kroz goranske turističko-informativne centre prođe na tisuće ljudi koji traže informacije o cijeloj Hrvatskoj. Jakovljević zaključuje da bi novim ustrojem bila uništena infrastruktura koja je u službi cjelokupnog hrvatskog turizma, a ne samo Gorskog kotara.

Nova zakonska rješenja, pridodaje, nude mogućnost da se, umjesto devet gradskih i općinskih, na goranskom području ustroji jedna i jedinstvena turistička zajednica, ali uz postavljene finacijske uvjete ne mogu imati dva, tri ili četiri informativna centra u većim turističkim mjestima.

Zbog svega svega toga, ali i primjedbi iz drugih, posebno kontinentalnih krajeva, Gorani vjeruju da predloženi preustroj sustava turističkih zajednica neće postati stvarnost. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.