Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar je bijel, promet ograničen

20.11.2018.

09:26

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prvi put ove jeseni snijeg je zabijelio Gorski kotar. Oborine su oslabile, a postupno se normalizirao i promet: promet kamiona s prikolicom i tegljača je, od Delnica prema Rijeci, dopušten starom cestom, a prema unutrašnjosti za te kategorije je od Delnica otvorena autocesta Rijeka – Zagreb.

Stanje na cestama prati Hrvatski autoklub.

Visina snježnog pokrivača je do jutros u Crnom Lugu dosegnula 10, Delnicama 17, a na Pargu kod Čabra 19 centimetara. Zbog zimskih uvjeta, goranskim se područjem od sinoć između priobalja i unutrašnjosti nije odvijao  teretni promet kamionima s prikolicom i tegljačima.

Vozači teških kamiona su sredinom prijepodneva iznova su krenuli kroz Gorski kotar, no dotad su neki gotovo četrnaest sati morali čekati na odmorištima. S 10 do 15 minuta kašnjenja autobusi su do Delnica jutros stizali i iz udaljenijih goranskih naselja.

Voditelj Ispostave Autoceste Rijeka–Zagreb Valentin Crljenko ističe da ovoga puta nisu imali problema s vozačima kamiona. Oni su se iz prometa isključili na vrijeme, ali su problematični bili neki vozači osobnih vozila bez zimske opreme, što je bio uzrok manjih zastoja. 

Osim snježnih oborina, vožnju dionicom autoceste Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica otežavali su i udari bure, brzine oko 90 kilometara na sat.

Zbog problema uočenih tijekom noći, nadležni upozoravaju vozače teretnih vozila da dosljedno poštuju zabrane kretanja, a ostalima savjetuju da ne kreću na put bez zimske opreme. Naime, postoji mogućnost da će se kiša lediti pri tlu, pa i u nastavku dana kroz Gorski kotar treba voziti opreznije.

Iz snježnog Gorskog kotara u program se nekoliko puta javio Nenad Lučić, poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.