Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: kako izbjeći apartmanizaciju i sačuvati vrijednosti?

13.05.2022.

11:13

Autor: Nenad Lučić

Na rastući trend za kupnjom nekretnina Gorani će odgovoriti studijom čiji je cilj sačuvati prostorni identitet Gorskog kotara

Na rastući trend za kupnjom nekretnina Gorani će odgovoriti studijom čiji je cilj sačuvati prostorni identitet Gorskog kotara

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Gorani žele izbjeći apartmanizaciju i druge neprimjerene oblike gradnje te upozoravaju da se takvi primjeri već pomalo mogu uočiti na terenu. "Prostorni identitet ruralnih naselja Gorskog kotara" je naziv studije čija bi izrada trebala ponuditi kvalitetne odgovore na činjenicu da je taj dio Hrvatske sve zanimljiviji kupcima zemljišta, svima koji, zbog vlastitih potreba ili bavljenja turizmom, na tom području žele graditi kuće za odmor i slične objekte. 

Gorani žele razvoj turizma, no gubitak prostornog identiteta uslijed neprimjerene gradnje bio bi razvojni iskorak unatrag, ističe inicijator izrade buduće studije i direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg.


Hrg tumači da je potražnja za nekretninama u Gorskom kotaru velika, a prostor dragocjen. "Uređene sredine nastoje da prostor zadrži svoje izvorne karakteristike, a time i da poveća svoju vrijednost. Potražnja za nekretninama će i dalje rasti, jer je Gorski kotar jedno od sačuvanih područja i bit će sve poželjnije i zato je na nama da taj prostor sačuvamo", zaključuje. 


Zato je Turistička zajednica Gorskog kotara, uz nepodijeljenu potporu čelnika lokalnih samouprava, pomoć zatražila od Zavoda za prostorno planiranje Primorsko-goranske županije čiji ravnatelj Adam Butigan o ciljevima i proceduri izrade buduće studije kaže: "Građevinski identitet Gorskog kotara nismo željeli potencirati na način da ga konzerviramo, već tražeći odgovor na pitanje - kako ga je istovremeno moguće transformirati i sačuvati u građevinskom smislu?"


Nacrt studije trebao bi biti gotov tijekom narednih šest mjeseci, a nakon provedene rasprave, cijeli bi projekt trebali privesti kraju u proljeće iduće godine, najavio je Butigan. Time će, zaključuje, gradovi i općine Gorskog kotara dobiti studiju koja će im ponuditi kvalitetne smjernice pri izradi prostorno-planske dokumentacije i očuvanju prostornog identiteta njihovog kraja. Poslušajte prilog:


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.