Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: Kako ublažiti nepovoljnu demografsku situaciju?

16.06.2019.

09:24

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Tražeći rješenja za ublažavanje nepovoljne demografske situacije, lokalne samouprave Gorskog kotara sve više pažnje posvećuju kvaliteti predškolskog odgoja. Tijekom posljednjih godinu dana u Vrbovskom je dječji vrtić energetski obnovljen.

U Čabru se pronašlo rješenje za cjelodnevni boravak predškolaca, a skori početak izgradnje budućeg vrtića najavljuju u Općini Ravna Gora. Najviše razloga za zadovoljstvo ima u Općini Fužine gdje je ovih dana svečano otvoren novi objekt predškolske ustanove. 

Za načelnika Općine Fužine Davida Bregovca izgradnja novog vrtića nije samo velik događaj u malom goranskom mjestu, već i povijesno važan trenutak za Gorski kotar. 

"Koliko je meni poznato otvaranja novog vrtića u Gorskom kotaru nije bilo već tridesetak godina. Cilj izgradnje nove predškolske ustanove bio je zadržati mlade ljude, ali i privući nove iz okolnih sredina u našu malu općinu, jer ljudi su nam potrebni", rekao je Bregovac.   

Vrtić kapacitetom može primiti pedeset i dvoje djece. Razloga za optimizam ima i zbog činjenice da je, u razdoblju porasta cijena na građevinskom tržištu, Općina Fužine ipak pronašla za nju prilično povoljan model financiranja izgradnje vrtića. 

"Vrijednost ovog vrtića je 9,5 milijuna kuna s PDV-om, ali smo kroz razne fondove uspjeli osigurati 8,5 milijuna kuna. Dakle, na taj smo način riješili 90 posto ulaganja, a na Općini Fužine ostaje osigurati 1,3 milijuna kuna, što planiramo riješiti kreditom", objašnjava načelnik Općine Fužine.  

Do rješenja se, zaključuje načelnik Bregovac, došlo poprilično brzo, jer od početka projektiranja do otvorenja vrtića prošlo je 18, dok je izgradnja trajala 8 mjeseci. 

Javlja Nenad Lučić:

 

Važnost goranskih vrtića, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.