Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: na prometnicama je bura trenutno veći problem od snijega

27.02.2023.

14:28

Autor: Nenad Lučić

Delnice uz četrdesetak centimetara snijega

Delnice uz četrdesetak centimetara snijega

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Na svim mjernim stanicama u Gorskom kotaru visine snijega su u ponedjeljak ujutro bile iznad 40 centimetara, no situacija u prometu ipak je malo povoljnija od nedjeljne, jer, osim snježnih oborina, dijelom je oslabio i vjetar.

U prvom dijelu dana se goranskim cestama vozilo bez zastoja, ali uz zimske uvjete te zabranu kretanja za prikoličare i tegljače, a neke lokalne prometnice su zbog snježnih zapuha zatvorene. 


Ipak, vremenske vijesti i prognoze još uvijek upozoravaju, potvrdio je voditelj Ispostave Hrvatskih autocesta u Delnicama Valentin Crljenko, a zbog olujnih udara bure dionicom autoceste Rijeka - Zagreb mogu prometovati samo osobna vozila.


Autobusi na goranskim linijama u ponedjeljak nisu znatnije kasnili, no voziti suženim prometnicama kroz naselja nije lako.


Svugdje se stigne na vrijeme, ako se ranije krene, rekao je jedan od vozača autobusa, ali je dodao i da vozi školsku djecu, a kada treba voziti kroz naselja, okretanje s autobusom zna biti vrlo složeno zbog suženih cesta. 


Život na gotovo pedesetak centimetara snijega nije lak, no bilo ga je, pamte Gorani, u ovo vrijeme prije pet godina gotovo dva metra, te vjeruju da se ipak radi o jednom od posljednjih naleta oštre zime.


"Neka zima još malo traje i neka snijeg pada kad mu je vrijeme, pa ga onda, valjda, nećemo imati prekasno, početkom svibnja", kaže jedan Delničanin. Mještanin Čabra napominje da i ove hladnoće nekima odgovaraju, posebno ako se bave sušenjem mesa.


Sve dok hladnoća praćena burom i snijegom bude trajala, cestama Gorskog kotara može se jedino s odgovarajućom zimskom opremom, a ova će zimska epizoda trajati, kažu, do četvrtka.

Galerija
Najprije razgrtanje, onda sve drugo, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Razgrtanje može i ovako, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaTko je za šetnju?, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.