Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: novi snijeg zove na vikend zimskih radosti

06.01.2022.

15:49

Autor: Nenad Lučić

Pravi, konkretni snježni uvjeti u Gorskom kotaru

Pravi, konkretni snježni uvjeti u Gorskom kotaru

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon sinoćnjeg zahladnjenja, u Gorskom kotaru je palo između 20 i 40 centimetara snijega. S prestankom oborina na goranskim dionicama autoceste Rijeka – Zagreb prometna situacija se, uz ukidanje zabrana, normalizirala već tijekom jutra. Osim djelatnika zimske službe, posla su imali i nadležni za pripremu sanjkaških staza i ostalih sadržaja zimske turističke ponude Gorskog kotara. 

Prvi ovogodišnji snijeg nije pretjerano zabrinuo djelatnike zimske službe, no kako su siječanj i veljača za njih uobičajeno najizazovniji mjeseci, zalihe posipala i spremnost mehanizacije na najvišoj su razini, kaže voditelj ispostave uz autocestu Rujeka – Zagreb u Delnicama Valentin Crljenko


"Ulazimo u onaj središnji dio zime i sukladno tome naša su skladišta u Delnicama puna soli, a količine, kojima raspolažemo su nam, sasvim sigurno, dovoljne za narednih mjesec dana. Spremni su i naši dobavljači, bude li potrebno nadopunjavati zalihe, pa se može reći da radimo s punim kapacitetima", istaknuo je.


Kako je snijeg pao u turistički najfrekventnijem dijelu zime, tako će uz ostale goranske sredine i Općina Lokve narednih dana za goste pokušati pripremiti sadržaje svoje ponude. 


Dosta snježnog veselja u Delnicama

Dosta snježnog veselja u Delnicama

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

"Danas krećemo s pripremom sanjkaških, te staza za skijaško trčanje. Potrebna je jedna noć kako bi snijeg na sanjkalištu postao malo tvrđi, pa bi već sutra ili prekosutra bilo moguće spuštanje našom stazom, a gosti za nju slobodno mogu početi pripremati sanjke, namjeravaju li doći tijekom vikenda", rekao je načelnik Općine Fužine Toni Štimac.


Današnji je snijeg bio svojevrsna uvertira u povratak prave goranske zime, jer narednih bi se dana temperature mogle spustiti i niže od desetak stupnjeva celzijevih ispod ništice. Poslušajte prilog:

O snijegu, prometu i pripremama za vikend

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.