Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: novi sustav gospodarenja otpadom mogao bi zaživjeti do svibnja

27.03.2022.

11:51

Autor: Nenad Lučić

Goransko zbrinjavanje otpada

Goransko zbrinjavanje otpada

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Cijeli Gorski kotar uskoro će biti uklopljen u sustav Centra za gospodarenje otpadom Primorsko-goranske županije na Marišćini. Zasad je taj iskorak napravio jedino Grad Vrbovsko, a da nije daleko dan kada će tim putem krenuti i ostale lokalne jedinice goranskog područja svjedoče aktualne informacije o tijeku radova na lokaciji dosadašnjeg odlagališta Sović laz kod Delnica. 

Krajem ožujka se očekuje dovršetak 2,8 milijuna kuna vrijedne ceste, kojom će biti omogućen kvalitetan pristup do novih objekata koji su, uz nemala ulaganja, dosad izgrađeni na lokalitetu Sović laz, kaže direktor poduzeća „Komunalac“ iz Delnica Boro Tomić.


Izgrađena je pretovarna stanica, te nedaleko nje i upravna zgrada uz koju će se vagati težina svakog vozila pri ulasku na deponij. Pribroji li se tome uređenje reciklažnog dvorišta de odlagališta građevinskog otpada, govorimo o ulaganjima, čija je ukupna vrijednost više od 25 milijuna kuna.

direktor poduzeća „Komunalac“ iz Delnica Boro Tomić

Boro Tomić dodaje i kako građevinari posao privode kraju, međutim i kako ostaje obveza organiziranja tehničkog pregleda i ishođenja uporabne dozvole, a očekuje ih i procedura sklapanja ugovora s tvrtkom Ekoplus kojim će regulirati uvjete odvoza otpada do Centra za gospodarenje na Marišćini. Vjeruje da bi sve to mogli riješiti te da bi novi sustav trebao zaživjeti do početka svibnja.


Izgradnja i aktiviranje novog sustava, podrazumijeva i sanaciju starog odlagališta Sović laz.


Projekt sanacije odlagališta je napravljen, i dobivena je građevinska dozvola, a spremni smo za kandidaturu projektne dokumentacije na natječaj državnog Fonda za zaštitu okoliša i očekujemo njegovu objavu. Dakle, dinamika realizacije ovisit će o dostupnosti novca.

direktor poduzeća „Komunalac“ iz Delnica Boro Tomić

O dostupnom novcu će, zaključuje direktor Boro Tomić, ovisiti hoće li se na lokalitetu Sović laz s vremenom početi graditi i dodatni objekti poput kompostane i sortirnice.

Goransko gospodarenje otpadom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.