Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: pet godina humanitarne akcije prikupljanja čepova

09.10.2020.

13:57

Autor: Neva Funčić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Osobno odricanje od materijalnih dobara nije nužan preduvjet da biste učinili dobro djelo, teza je koju Gradsko društvo Crvenoga križa u Delnicama već pola desetljeća potvrđuje potičući ustanove i građane da jednom godišnje sudjeluju u humanitarnoj akciji prikupljanja plastičnih čepova.

Petogodišnje prikupljanje čepova, ističe ravnateljica Društva Crvenog križa u Delnicama Snježana Krizmanić, mogli bismo nazvati humanitarnom akcijom s ekološkim prizvukom. Naime, čepovi se prodaju za reciklažu, a ostvareni se prihod koristi za niz hvalevrijednih oblika pomoći. Akcija se provodi u suradnji s delničkom policijskom postajom.

Humanitarna je priča započela 2016. godine, kada je povod bio prikupljanje novca za skupe lijekove. Počeci nisu bili lagani, no s vremenom je odaziv počeo nadilaziti okvire Gorskoga kotara, pa donacije pristižu iz Rijeke i okolice, a ove godine se u veliki lanac humanosti uključio i jedan vrtić iz Karlovca.

Nekad je za dostavu bilo dovoljno doći osobno ili čepove dopremiti automobilom, no količine rastu, pa se sve češće moraju koristiti kombi-vozila i kamioni. Naime, lani je prikupljena količina dosegnula zasad rekordnih 1300, a ove godine ipak nešto skromnijih 840 kilograma.

Podaci ne trebaju čuditi jer na akciju se već godinama odazivaju sve osnovne i srednje škole te dječji vrtići iz Gorskoga kotara, a od udruga su posebno aktivni delnički bajkeri. Posljednjih godina se novac prikupljen akcijom ulaže u aktivnosti Savjetovališta Izvor koje, u sklopu Gradskog društva Crvenoga križa, djeci i odraslima volonterski pruža razne oblike pomoći.

S obzirom na aktualne okolnosti vezane uz koronavirus, na ovogodišnju se akciju odazvalo i više nego zadovoljavajućih 146 pojedinaca, udruga i ustanova. Javlja Nenad Lučić:

Humanitarno prikupljanje čepova, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.