Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar - poželjna destinacija za aktivni odmor na dva kotača

14.07.2017.

14:14

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski kotar bike tour projekt je, koji već pola desetljeća ljubiteljima višednevnih biciklističkih izleta nudi mogućnost upoznavanja turističkih posebnosti goranskog područja. Sudionici 5. po redu toura svoje su trodnevno putovanje na dva kotača jutros započeli u Fužinama.

Na dnevnim rutama biciklističkog izleta sedamdesetak sudionika moći će saznati više o goranskim lokacijama snimanja filmskog hita Winnetou, autohtonim običajima i specijalitetima plodova gorja te sačuvanom nasljeđu Frankopana, a organizator bike toura Bojan Šenkinc najavljuje i zanimljiva usputna natjecanja. Svakog dana, na tri različita uspona, mjerit će se sudionicima vrijeme, te će onda najbržeg i najbržu nagraditi prigodnim nagradama i ponijet će naslov kralja i kraljice Gorski kotar bike toura.

Ipak, pridodaje Šenkinc, Gorski kotar bike tour prvenstveno je turističko-rekreativni projekt, iako ima i biciklistički zahtjevnih dionica.  

Svi koji dođu na Gorski kotar bike tour znaju da ih čeka tri dana pedaliranja. Naravno, uvijek gledamo da, ako postoji kakva grupa koja ne može sve odvozti, za nju skratimo i prilagodimo rutu, no sve skupa trodnevna je ruta ukupno duga između 160 i 170 kilometara, objašnjava Šenkinc.  

Koliko god spomenuta kilometraža isprva zvučala izazovno, onih koji su za taj izazov spremni sve je više. 

Prema svim statistikama koje pratimo, imamo lagani porast broja sudionika. Otprilike, njihov se broj iz godine u godinu povećava za 15 do 20 posto, s tim da ove godine imamo i inozemne goste iz Njemačke, Italije i Slovenije. Najveći broj domaćih sudionika dolazi iz Istre, kaže Šenkinc. 

Drugim riječima, sve je više onih koji u danima ljetnih vrućina Gorski kotar otkrivaju kao poželjnu destinaciju za aktivni odmor na dva kotača.

Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.