Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: prvoga dana polugodišta do škole po snijegu

16.01.2017.

14:52

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz novi snijeg, visina snježnog pokrivača u Gorskom kotaru dosegnula je 20 centimetara. Na cestama su zimski uvjeti, a najavljuje se i jačanje bure, stoga autocestom od Delnica prema Rijeci smiju samo osobna vozila U snježnim su uvjetima na nastavu nakon praznika danas krenuli goranski školarci.

Eva iz Lučica i Hana iz Crnog Luga snijegu su se radovale tijekom minulih praznika, no danas je priča ipak malo drugačija jer je u snježnim uvjetima trebalo putovati na nastavu do Delnica. 

"Nije baš najbolje putovati po snijegu do škole", kaže Eva, dok Hana napominje kako sa snijegom započinje i razdoblje kada se školski autobus u Crnom Lugu zna čekati nešto dulje. I danas je, pridodaje, autobusna linija malo kasnila pa se nije baš na vrijeme stiglo na nastavu, a u takvim uvjetima obično sjednu u kafić da ne čekaju na otvorenom. 

Snježne su pahulje u Gorskome kotaru zalepršale još rano jutros i zabijelile ceste, a to vozaču školskoga kombija Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica Damiru Fumiću zna donijeti dodatne obaveze i izazove.

"Uz zimske gume, ponekad treba stavljati i lance. Trenutačno se mora voziti i do naselja Turni, gdje je cesta malo lošija jer nema asfalta. Zna biti vrlo teško voziti djecu u takvim uvjetima", kaže Fumić.  

Ranijih  su godina u Gorskome kotaru zimski praznici znali proteći bez snijega, kaže ravnatelj delničke osnovne škole Mladen Bolf,  no s početkom drugoga polugodišta obično bude drugačije.   

"Vrlo je zanimljivo da već treću ili četvrtu godinu prvi dan drugoga polugodišta počinje padati snijeg. Ove je godine taj prvi dan protekao u najboljem redu, jer sva su djeca došla u školu", rekao je Bolf.

Na nastavu će se, kažu prognoze, u goranskim snježnim uvjetima putovati do srijede, a redovite autobusne linije između Rijeke i Zagreba kroz Gorski kotar danas su kasnile do 15 minuta. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.