Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar: sa saona se čuje smijeh!

08.01.2022.

14:45

Autor: Nenad Lučić

Zabavljanje na snijegu u Gorskom kotru

Zabavljanje na snijegu u Gorskom kotru

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon duljeg razdoblja s temperaturama, višim od prosjeka, zimski se ugođaj sa snijegom i popriličnom studeni uoči ovoga vikenda vratio u Gorski kotar. Gorani će nesumnjivo trošiti više ogrjeva, no istovremeno se, uz visine snježnog pokrivača danas i sutra s pravom mogu nadati dobrim turističkim rezultatima. 

U nekim dijelovima Gorskog kotara jutros nije bilo sunca i vedrine, uz koje se obično vežu dvoznamenkasti temperaturni minusi, no daleko od njih nije podatak koji je u Crnom Lugu izmjerio motritelj Neno Štimac.

Unatoč oblačnom vremenu temperatura se spustila do 9,1 stupnjeva celzijevih ispod ništice. Očito će se ovih dana trošiti više ogrjeva, ali i visokokalorične hrane poput slanine, šunke i ostalih suhomesnatih proizvoda.

motritelj Neno Štimac

Poprilični temperaturni minusi bili su od pomoći tijekom pripreme staze na sanjkalištu Čelimbaša gdje je proradila i netom postavljena sanjkaška traka. 

Utabali smo malo stazu i ona je smrznula, a na sanjkaškoj traci još pomalo učimo i uhodavamo se, ali vjerujemo kako će sve biti u redu. Nadamo se dobrom vikendu, a za idući nam ostaje postaviti još zaštitnih mreža pa da sanjkalište u cijelosti funkcionira kako treba U Gorskom kotaru je aktivirano još desetakx sanjkališta, a na Čelimbaši kod Mrkoplja. Skijaška je priča ipak malo zahtjevnija, jer za nju još uvijek nemamo dovoljno snijega, a bilo bi idealno da ga padne oko pola metra. Što se tiče te opcije, nju iščekujemo sa servisiranom i atestiranom skijaškom žičarom. Zasad nam je varijanta sa sanjkalištem prihvatljivija financijski, ali i operativno zbog broja pratećeg osoblja, dok bi skijanje donijelo puno kompleksniju priču.

Načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović

A lijepoj zimskoj priči ovoga vikenda, koji bi trebao završiti snježnim pahuljama, nadaju se i goranski restorateri te vlasnici smještajnih objekata

Goranski snježni vikend

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.