Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Gorski kotar u fokusu": Pristup prema Gorskom kotaru mora se mijenjati!

26.04.2019.

14:35

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Ljepota krajolika: Gorski kotar (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Ljepota krajolika: Gorski kotar (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

"Gorski kotar u fokusu" naziv je konferencije koju je, nakon niza pripremnih radionica, u Mrkoplju organizirala Primorsko-goranska županija. Želja je Županije da se, nakon usvajanja Zakona o brdsko-planinskim područjima, za Gorski kotar osmisli kvalitetan program konkretnih razvojnih mjera.

"U Gorskom kotaru se od 2002. godine broj stanovnika smanjio za 30 posto, zaposlenih je 20 posto manje nego tada, a jedinice lokalne samouprave su proračunski siromašnije 5 do 10 posto", upozorio je ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije Vedran Kružić i zaključio da dosadašnji pristup prema Gorskom kotaru treba mijenjati.

Primorsko-goranska županija za Gorski kotar predlaže deset ključnih razvojnih mjera, o čijoj provedbi župan Zlatko Komadina kaže: "U Gorskom kotaru se mora djelovati na dva ključna pravca. Jedan je vezan uz ulaganja u infrastrukturu, no ono što je glavno vezano je uz stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i davanje poreznih olakšica kako bi ljudi ovdje dolazili živjeti i da se ovdašnji žitelji ne iseljavaju. Jedino tako možemo zadržati stanovništvo."

Da se pri provedbi brojnih mjera treba fokusirati na ključne goranske probleme tvrdi i načelnik Općine Lokve Toni Štimac"Nemamo li prave probleme u fokusu, teško ćemo doći do pravih rješenja. Gorski kotar je jedinstven u Hrvatskoj, on zato zahtijeva nešto specijalno i nadam se da će nešto specijalno i dobiti", rekao je Štimac.

I zato, nakon usvajanja Zakona o brdsko-planinskim područjima, za krajeve poput Gorskoga kotara pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Katica Mišković najavljuje poseban strateško-razvojni program. "Probleme koji postoje na ovom području mi kroz kvalitetnu pripremu nastojimo ugraditi u strateško planiranje, kako bismo u budućoj perspektivi, i onoj kroz europske fondove, dobar dio problema mogli početi rješavati", dodala je Mišković.

A ta će rješenja, upozoreno je danas, biti kvalitetna onoliko koliko se pri njihovom osmišljavanju bude uvažavalo mišljenje lokalne zajednice. Javlja Nenad Lučić:

Goranska razvojna konferencija, pripremio Nenad Lučić

S današnje konferencije u Mrkoplju (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

S današnje konferencije u Mrkoplju (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.