Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski spašavatelji u akcijama zbog neodgovornosti i avanturizma

28.10.2017.

14:31

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi delničke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja ovoga su listopada na terenu bili češće nego što je uobičajeno. U problemima su se nalazili izletnici, gljivari, planinari, a uzrok većine poziva može se svesti pod zajednički nazivnik - neodgovornost i nepotrebni avanturizam.

Gorski kotar je i ove jeseni bio privlačan planinarima, a zbog rodne godine to su područje pohodili i brojni ljubitelji gljiva. Međutim, tijekom ovogodišnjeg su listopada na goranskom području članovi Hrvatske gorske službe spašavanja imali iznadprosječan broj intervencija. Uzrok im je, uglavnom, bila teško shvatljiva izletnička neodgovornost.

Najava prvog ovojesenskog snijega bila je prošle nedjelje i više nego uvjerljiv razlog za odustajanje od planinarenja u Gorskom kotaru. Ipak je upravo toga dana apel za pomoć pročelnik Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja Delnice Goran Zaborac zaprimio s najvišeg planinskog vrha goranskog područja - Bjelolasice.

"Nevjerojatno. Na našem je području toga dana bio oglašen narančasti meteo-alarm, a skupina ljudi, koji već imaju i neku godinu, ipak je odlučila krenuti na Bjelolasicu", govori Zaborac i dodaje da za jednu planinarku ova avantura nije dobro završila. "Trebalo je poduzeti hitnu akciju, ozlijeđena planinarka kasnije je završila na operaciji i vjerujem da će s njezinom nogom biti sve u redu, ali nakon svega možemo govoriti o bespotrebnom avanturizmu."

Osim planinarskih, nekima se i gljivarski izlet ove jeseni pretvorio u avanturu. "Gljivari znaju zaboraviti na kojem su mjestu točno ostavili automobil i onda zovu telefonski broj 112, poziv se prosljeđuje nama i mi moramo krenuti u akciju. Sada sezona gljiva pomalo jenjava, pa vjerujem da će i naše akcije biti slabijeg intenziteta jer situacija kakvu smo imali tijekom listopada govori o iznadprosječnom broju intervencija, tumači Zaborac.

Pouka je da odlaske na izlet treba pomno planirati, tim više što je studeni po pravilu mjesec kada se u Gorskom kotaru može očekivati i prvi obilniji snijeg. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.