Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gospodarsko vijeće PGŽ-a pozvalo poduzetnike da preuzmu 3. maj

02.10.2018.

15:45

Autor: Alen Čemeljić

Foto: Županijska gospodarska komora Rijeka

Foto: Županijska gospodarska komora Rijeka

Foto: - / -

Gospodarska komora PGŽ-a pozvala je poduzetnike, naručitelje brodova, vjerovnike i kooperante da preuzmu 3. maj i na novim temeljima učine njegovo poslovanje ekonomski učinkovitim i održivim, priopoćeno je nakon današnje tematske sjednice Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Rijeka.

Tema sjednice bila je aktualno stanje u brodogradnji, a svi sudionici podržali su njezinu opstojnost jer je to od prvorazrednog značaja za cijelu Hrvatsku, ali su naglasili da se poslovanje velikih brodogradilišta više ne može obavljati na dosadašnji način.

Nadležnom ministarstvu u Vladi RH predložit će da pri odabiru statreškog partnera brodogradilišta prednost imaju oni koji ne traže prenamjenu prostora koje brodogradilište koristi, jer je to znak da želi razvijati brodograđevnu i s njom povezanu industriju. 

Predlažu da se izvansudskom nagodbom postigne dogovor s vjerovnicima, dobavljačima i kooperantima, što bi ubrzalo rješavanje pravnih problema u 3. maju. Kad je riječ o razdvajanju Uljanika i 3. maja, predlažu da se razmotri mogućnost da država svoje potraživanje namiri dionicama 3. maja koje drži Uljanik.

Zaključeno je kako je potrebno sačiniti sveobuhvatnu analizu i procjenu direktnih i indirektnih doprinosa brodograđevne industrije proračunu i gospodarstvu Republike Hrvatske. Na taj bi se način dobili realni pokazatelji o tome koliko ta industrija koristi društvu ili je pak negativni proračunski potrošač, stoji u priopćenju Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.