Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gostima u PGŽ-u pomažu i policajci iz Slovačke, Slovenije i Njemačke

06.08.2020.

12:47

Autor: Neva Funčić

Roman Hajek iz Slovačke, Marijana Kobas iz Bavarske i Ladislav Marentič iz Slovenije sa svojim domaćinom (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Roman Hajek iz Slovačke, Marijana Kobas iz Bavarske i Ladislav Marentič iz Slovenije sa svojim domaćinom (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U sklopu projekta "Sigurna turistička sezona", u Rijeci su predstavljeni policijski službenici iz Slovačke, Slovenije i njemačke pokrajine Bavarske. U srpnja i kolovozu u PGŽ-u četvoro stranih policajaca je na raspolaganju turistima iz svojih zemalja, a svi dobro govore i hrvatski jezik.

Gosti se osjećaju sigurnije kada na ulicama vide i policajce u odorama iz svojih zemalja, rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave Primorsko-goranske županije Hari Brnad te istaknuo da hrvatska policija još od 2006. godine provodi projekt "Sigurna turistička sezona". Ove je godine to posebno važno, no zbog epidemioloških mjera na suzbijanju koronavirusa smanjen je broj stranih policajaca koji tijekom ljetne sezone borave na hrvatskoj obali Jadrana.

Lani smo tijekom srpnja i kolovoza imali devetero stranih kolega na sezonskoj ispomoći, a ove godine samo četvoro, iz zemalja iz kojih nam dolazi najviše gostiju, rekao je Vlado Haramija, voditelj službe za javni red Policijske uprave PGŽ-a. Tijekom boravka u Hrvatskoj strani policajci rade zajedno s hrvatskim kolegama, policijskim službenicima iz postaja u koje su raspoređeni.

Strani policajci u Hrvatskoj ne primjenjuju policijske ovlasti i njihova je glavna uloga pomoć u komunikaciji, a u slučaju potrebe se uključuju i u kriminalistička istraživanja. Iz njemačke pokrajine Bavarske je prvog vikenda u kolovozu na Cres stigla policajka Marijana Kobas, koja ističe da je policijski posao vrlo sličan onom u njenoj domovini. "Ljudi nam prilaze i vrlo su zadovoljni kada vide nekog u uniformi iz svoje zemlje, osjećaju se bolje i sigurnije", kaže mlada policijska službenica koja vrlo dobro govori naš jezik.

Slovački policajac Roman Hajek na ispomoći je na Krku, a u Hrvatskoj ljeti već četvrti puta. "Ovog ljeta radim sam, kolega mi je u Trogiru, ali snalazimo se jako dobro. Slovački gosti najviše traže informacije o prometu i graničnom režimu, vezano uz ograničenja zbog koronavirusa", kaže Majer.

Policijski službenik iz Slovenije Ladislav Marentič je od sredine srpnja u Crikvenici i kaže da se Slovenci u pravilu ne žale ni na što. "Najčešće posredujemo u tumačenju prometnih kazni, koje prihvaćaju. Ali, ako nešto nije jasno, ili je potrebna dodatna provjera ili podatak, kao slovenski policajac mogu znatno ubrzati rješavanje problema", ističe Marentič te dodaje da ovog ljeta još nije bilo potrebe za rješavanjem kriminalističkih slučajeva.

S hrvatskim kolegama, kažu, surađuju odlično, a turistička je sezona, unatoč pandemiji koronavirusa, sigurna. Poslušajte što su rekli na konferenciji za novinare koja je zbog epidemioloških mjera održana na otvorenom, na Trgu Grivica:

Strani policajci u Primorsko-goranskoj županiji, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.