Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gotovo 22 tisuće odbačenih plastičnih vrećica u jednom ljudskom životu

19.12.2016.

12:15

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zemlju godišnje onečisti 200 milijardi plastičnih vrećica. Svatko od nas za svoga života odbaci više od 21 tisuću vrećica. Briga o našoj kugli zemaljskoj nije primjerena, zbog toga dani poput današnjega - Dana protiv plastičnih vrećica, dobro dođu!

Nadomak opatijskom mrkatu Udruga Žmergo i Grad Opatija napravili su pravu stvar: zamjena deset plastičnih vrećica za jednu platnenu. U samo nekoliko sati Opatijci su donijeli toliko iskorištenih vrećica da je začas njima okićeno božićno stablo.

Ove godine malo stablo, dogodine možda puno veće, jer ako jedna osoba tjedno troši šest plastičnih vrećica, 24 mjesečno, 288 godišnje i oko 22 tisuće kroz cijeli život, onda nam je jasno što smo našem jedinom planetu učinili. Volonteri će od vrećica danas skupljenih u Opatiji napraviti i prostirku za spavanje za beskućnike - sve kako bismo sačuvali sebe, ali i planet.

Svatko od nas, dok je još vrijeme, za spas prirode može učiniti puno više! Poslušajte što je o Danu protiv plastčnih vrećica i našoj budućnosti rekla aktivistica Žmerga Helena Traub:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.