Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grabar Kitarović: Kritičkim razmišljanjem i mobilnošću do uspjeha

20.03.2019.

13:07

Autor: Iva Pavletić Crnić

Predsjednica s učenicima Prve riječke hrvatske gimnazije (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Predsjednica s učenicima Prve riječke hrvatske gimnazije (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, koju je i ona pohađala. Bila je to prilika da učenici prvih razreda, uključeni u eksperimentalni program "Škola za život", razgovaraju s predsjednicom o svojim dojmovima o obrazovnoj reformi.

Predsjednica se prisjetila i svog legendarnog profesora Morožina koji je uvijek isticao da se u školi ne uči za školu već se uči za život. Upravo je eksperimentalni program "Škola za život" u koji su uključeni učenici prvih razreda gimnazije, bio jedna od tema današnjeg susreta predsjednice i učenika Prve riječke hrvatske gimnazije.

S članovima debatnog kluba gimnazije predsjednica je raspravljala o vrijednostima Europske unije "dijelimo vrijednosti demokracije, slobode s ostalim zemljama članicama, ali imamo još puno posla kada je u pitanju korupcija, a mlađe generacije se trebaju boriti za društvo protiv nepotizma".

Debatu je moderirao predsjednik Vijeća učenika gimnazije i maturant Adrijan Hajdin te je predsjednici predstavio nagrađenu softversku aplikaciju za maturante. "Učiti kritički razmišljati, prepoznati točnu od netočne informacije i razlučiti sadržaje postaje jako važno za mlađe naraštaje, a najlakše se uči kroz praksu. Važno je putovati, biti mobilan i imati društveni odgoj i aktivno sudjelovati u društvenom odlučivanju", rekla je predsjednica.

Važno je biti obrazovan za 21. stoljeće, rekla je predsjednica učenicima te im savjetovala da budu mladi aktivni ljudi koji će svojim kritičnim razmišljanjem i mobilnošću ostvariti uspjeh u životu. Poslušajte:

Predsjednica Grabar Kitarović: Lijepo je prisjetiti se školskih dana, pripremio Vladimir Jurić

Predsjednica Grabar Kitarović posjetila PRHG, pripremila Iva Pavletić Crnić

Predsjednica Grabar Kitarović na petoj obljetnici Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.