Hrvatski radio

Radio Rijeka

Grabar Kitarović pustila "Buru" u rad: Za znanost treba više novca!

26.02.2016.

14:25

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Rijeci posjetila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Nakon sastanka s rektorom Perom Lučinom, svečano je u rad pustila superračunalo Bura, u okviru Dana otvorenih vrata ICT-HPC Centra za napredno računanje i modeliranje.

Bura je najskuplji dio opreme nabavljen u projektu razvoja istraživačke infrastrukture u Kampusu ukupno vrijednoga oko 180 milijuna kuna. Od toga je 85 posto novca osigurano u fondovima Europske unije, a 15 posto u državnom proračunu. Osim Centra za napredno računanje i modeliranje, opremljeni su i Centar za visokopropusne tehnologije, Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije te Laboratorij za hidrotehniku Građevinskoga fakulteta.

Najjače hrvatsko računalo 441. je na listi 500 najnaprednijih računala u svijetu. Vrijedno je 4,2 milijuna eura, a nabavljeno je većinom europskim novcem za projekt Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Posebno je po inovativnom sustavu hlađenja toplom vodom, čime se štedi električna energija.

Simbolično nazvano Bura, riječko je superračunalo u funkciji već nekoliko mjeseci, a svečani početak njegova rada obilježila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Istaknula kako bi više novca iz proračuna trebalo izdvajati za znanost, kao i da je potrebno povezati je s gospodarstvom i tako iskoristiti pozitivan zamah rasta BDP-a, a time i napredak Hrvatske. Dodala je da je dobra okolnost ovo burovito vrijeme u Rijeci, kako bi raspuhalo razvoj riječkoga Sveučilišta.

Superračunalo zasad najviše koriste Odjel za biotehnologiju i Tehnički fakultet. Prorektor za informatizaciju i predstojnih sveučilišnog Centra za napredno računanje i modeliranje Zlatan Car ističe da će se pomoću Bure odsad moći izrađivati i napredniji 3D modeli za primjenu u medicini od dosadašnjih. Instalacijom i pokretanjem superračunala završena je prva faza nabave vrijedne znanstvenoistraživačke opreme u Kampusu. Slijedi petogodišnji nadzor razvoja projekta.

Poslušajte prilog s puštanja Bure u rad, izjavu voditeljicom projekta razvoja istraživačke infrastrukture Nevenke Ožanić te razgovor s predstojnikom Centra za napredno računanje i modeliranje Zlatanom Carom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.